Kaos na Twitteru

Objavljeno je kako su hakeri preuzeli kontrolu nad profilima poznatih osoba

Hakiranje Twittera i preuzimanje kontrole nad profilima poznatih osoba poput Baracka Obame i Joea Bidena, nisu dobre vijesti uoči nadolazećih predsjedničkih izbora u SAD-u.
Sci-Tech / Internet | 16. 07. 2020. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Poznata izreka kaže da, ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, onda to vjerojatno i nije istinito. Tom izrekom najbolje se može opisati kaos koji je sinoć nastao oko Twittera, a koji je nepoznatom prevarantu ili prevarantima podebljao račun za više od 100 tisuća dolara.

Kada su oni putem verificiranih profila na Twitteru poznatih osoba poput Baracka Obame, Elona Muska, Billa Gatesa, Joea Bidena, Jeffa Bezosa i brojnih drugih počeli objavljivati poruke kako će na svakih tisuću dolara poslanih u njihov bitcoin novčanik, oni poslati dvije tisuće natrag, dio ljudi nasjeo je na prijevaru i izgubio novac, piše Zimo.

Iz Twittera, nakon što su sporo reagirali, jer vijest o prijevari prije su objavili neki mediji nego što je upozorenje poslano iz kompanije, odgovorili su tako što su onemogućili objavu tvitova brojnim verificiranim korisnicima. Naknadno su objavili da je stvar riješena te da većina korisnika ponovno ima pristup svojim profilima.

Iako Twitterovi sigurnosni stručnjaci i dalje istražuju potencijalne maliciozne aktivnosti, nekoliko sati nakon početka napada objavili su kako su se hakeri korištenjem metoda socijalnog inženjeringa nad zaposlenicima kompanije koji imaju pristup internim alatima i sustavima dokopali potrebnih podataka i započeli kaos.

Reakcije na taj kaos su brojne - od medija pa do političara, svi se slažu kako je riječ o upozorenju o ranjivosti sigurnosnih sustava društvenih mreža te se pitaju što bi se dogodilo da su se pristupu verificiranim računima dokopale tajne službe ili kibernetički odjeli stranih država.

Nedavno je čak objavljeno i istraživanje o tome kakav bi bio utjecaj Twittera u globalnoj sigurnosnoj krizi, a možemo samo zamisliti što bi se dogodilo da su hakeri, umjesto poruka o bitcoinima, objavili nekakav agresivan tvit s profila Donalda Trumpa u kojem spominje potencijalne napade na Iran i Kinu ili čak neko razmetanje nuklearnim oružjem.

Kako se Trump pokazao kao prilično nepredvidljiv i s obzirom na njegovu povijest objava na Twitteru, takva agresivna objava nikoga ne bi iznenadila, a mogla bi pokrenuti lavinu sličnih objava i prijetnji američkih "neprijatelja" koje bi potencijalno mogle dugoročno naštetiti odnosima tih država, ali i stabilnosti svjetske sigurnosti.

Također, ne mora biti riječ samo o javnim objavama, s hakiranih profila mogu se slati i direktne poruke drugim korisnicima koje bi također mogle izazvati kaos.

O napadu se oglasio i suosnivač i izvršni direktor kompanije Jack Dorsey, koji je tvitnuo o "teškom danu" u Twitteru, a čini se kako će tijekom sljedećih dana Dorsey morati odgovarati na mnoga teška i neugodna pitanja.

Jedno od njih još mu je sinoć uputio senator Josh Hawley, koji ga je upitao je li s napadom ugrožena sigurnost profila Donalda Trumpa na Twitteru.

Američki mediji ovu situaciju pogotovo gledaju kroz prizmu nadolazećih predsjedničkih izbora. Mnogi smatraju kako su lažne vijesti objavljivane tijekom prošle predsjedničke kampanje imale određeni utjecaj na ishod izbora te je jasno kako će propagandna mašinerija (pokušati) odraditi svoje i tijekom nadolazećih izbora.

Iskustvo s prošlih izbora, ali i sinoćnje iskustvo s Twittera pozivaju na oprez i provjeru važnih informacija koje pročitamo na društvenim mrežama jer umjesto Trumpa, Obame ili nekog drugog političara iza njihova profila s verificiranom plavom kvačicom može se skrivati haker željan zarade ili neka obavještajna služba s opasnim namjerama.

Kopirati
Drag cursor here to close