Korisnici iOS-a na udaru

Objavljen popis aplikacija koje kradu i prodaju vaše podatke

Aplikacije su prikupljale i podatke o korištenju Bluetootha i bežičnim mrežama na koje se korisnik spajao.
Sci-Tech / Internet | 10. 09. 2018. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad čujemo o aplikacijama koje kradu korisničke podatke ili privatne informacije neovlašteno dijele s trećom stranom, obično je u kombinaciji nekakav malware ili loše pregledane Android aplikacije.

No, ekipa iz GuardianApp Project otkrila je desetak aplikacija za iOS koje prate i dijele odnosno prodaju podatke o korisnicima drugim tvrtkama.

Navodno je praćeno više desetaka milijuna mobilnih uređaja diljem svijeta. U većini slučajeva, aplikacije su pratile i proslijeđivale točne podatke o lokaciji, ali i druge podatke koje je moguće iskoristiti za identifikaciju korisnika. Problem je time veći, što u uvjetima korištenja, korisnicima nije ni na koji način rečeno da će se takvi podaci prikupljati i prodavati dalje, piše Zimo.co.

Na listi se nalaze brojne aplikacije za vremensku prognozu (NOAA Weather Radar), parking (PayByPhone Parking), kupone i popuste, koje su od korisnika tražile (objašnjavajući to potrebom za lokaliziranom uslugom) pristup podacima o lokaciji. No, aplikacije su prikupljale i podatke o korištenju Bluetootha i bežičnim mrežama na koje se korisnik spajao. Također, prikupljale su podatke iz različitih senzora u uređaju te sve to u paketu slale dalje.

Apple se za sad nije oglasio o ovom otkriću, no iz GuardianApp Projecta savjetuju da se aplikacije ili uklone s uređaja ili da im se ukine pristup podacima o lokaciji i senzorima.

Na GuardianApp Projectu pročitajte popis spornih aplikacija.

Kopirati
Drag cursor here to close