Obavezna od studenog

Krajnje je vrijeme da počnete koristiti dvostupanjsku autentifikaciju za Google račune

Kreatori sadržaja na YouTubeu dobili su uključenu dvostupanjsku autentifikaciju od 1. studenog, Onima koji još uvijek nemaju uključenu na Gmailu, stigla je obavijest kako će od 9. studenog ona biti potrebna za ulogiravanje u omiljeni e-mail servis.
Sci-Tech / Internet | 04. 11. 2021. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvostupanjska autentifikacija izvrstan je način zaštite računa, bez obzira o kojem se servisu radi. Jer, budimo realni, lozinke se zaboravljaju i kradu gotovo svakodnevno, a korisnici su previše lijeni da bi mijenjali sve svoje lozinke svakih mjesec dana.

Korištenjem dvostupanjske autentifikacije za ulazak u neki račun potrebna su dva različita načina identifikacije. Obično se radi o kombinaciji lozinke i upisivanja dodatnog PIN-a koji se šalje ili kreira na odvojenom mjestu. Na taj način, čak i ako vam netko ukrade ili otkrije lozinku, ne može se ulogirati u vaš račun bez dodatne potvrde.

Upravo kako bi zaštitili svoje korisnike, u Googleu već godinama nude opciju uključivanja dvostupanjske zaštite na računima otvorenima na njihovim servisima kao što su Gmail ili YouTube. Velik broj korisnika već koristi tu zaštitu, no u Googleu su odlučili takav način zaštite uključiti za sve korisnike, prenosi Zimo.

Tako su kreatori sadržaja na YouTubeu dobili uključenu dvostupanjsku autentifikaciju od 1. studenog, a onima koji ju još uvijek nemaju uključenu na Gmailu, stigla je obavijest kako će od 9. studenog ona biti potrebna za ulogiravanje u omiljeni e-mail servis.

Princip korištenja je veoma jednostavan. Uz upisivanje lozinke za ulazak na račun, Google će od korisnika tražiti i postavljanje rezervne (drugostupanjske) opcije. Korisnik sam može odabrati radi li se o drugoj e-mail adresi, mobilnom uređaju ili pak korištenju generatora koda.

Nakon toga potrebno je upisati lozinku, a Google će na alternativnu lokaciju poslati dodatni kod za autentifikaciju. Korisniku preostaje samo upisati taj kod i to je to. Kako ne bi ponavljali ovaj postupak kad god se žele ulogirati u svoje račune, u Googleu su omogućili i autentifikaciju uređaja.

To znači da nakon što se jednom ulogirate s određenog uređaja, možete ga označiti kao sigurnog i tako preskočiti cijeli proces autentifikacije svaki put kad poželite ući u svoj Gmail ili YouTube račun.

No, uz to ide upozorenje - autentificirajte samo one uređaje za koje ste sigurni da ih koristite jedino vi, kako se ne bi dogodilo da vašim elektronskim sandučićem šeću i drugi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close