Nema političkih motiva u rezultatima pretraga

Google demantira Trumpa

Iz kompanije je poručeno da kontinuirano rade na poboljšanju pretrage i da rezultati nikada nisu rangirani s namjerom da se politički manipulira.
Sci-Tech / Internet | 28. 08. 2018. u 22:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Google reagirala je na stavove predsjednika SAD-a Donalda Trumpa ''da manipulira podacima pretrage na popularnom internet pretraživaču''.

''Kada korisnici upišu upite u Google servisu za pretragu, cilj nam je da osiguramo da u roku od nekoliko sekundi dobiju najrelevantnije odgovore'', priopćeno je iz te kompanije.

Dodaje se da se pretraga ne koristi za postavljanje političke agende i ne prikazuje rezultate na osnovu bilo čije političke ideologije, prenosi Reuters.

''Svake godine napravimo stotine poboljšanja za naše algoritme kako bi se osigurao visokokvalitetan sadržaj'', ističe se u priopćenju.

Iz kompanije je poručeno da kontinuirano rade na poboljšanju pretrage i da rezultati nikada nisu rangirani s namjerom da se politički manipulira.

Trump je ranije u nekoliko Twitter objava naveo da Googleovi rezultati pretrage za ''vijesti o Trumpu'' samo pokazuju izvještaje ''lažnih medija''.

''Oni su to podesili za mene i druge, tako da je gotovo svaka priča ili vijest loša. Lažni CNN u tome prednjači. Konzervativni i fer mediji su isključeni'', napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Trump je čest kritičar medijskog izvještavanja o njemu, a učestalo koristi termin ''lažne vijesti'' kao odgovor na kritičke medijske priloge i napise o njemu.

Kopirati
Drag cursor here to close