Sve veći problem

EU pozvala Facebook, Google i Twitter da se više bore protiv širenja lažnih vijesti

Kompanije, uključujući Mozzilu i oglašivačku industriju, potpisale su kodeks 2018. godine u pokušaju da odbiju stroge propise. Microsoft i TikTok su se nešto kasnije pridružile toj grupi.
Sci-Tech / Internet | 10. 09. 2020. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je poručila da se Facebook, Google i Twitter i druge tehnološke kompanije moraju biti učinkovitije u sprečavanju širenja lažnih vijesti na svojim platformama, a zahtjev dolazi dvije godine nakon što su pristali na samoregulativni kodeks za borbu protiv dezinformacija.

Reuters piše da su upravo lažne vijesti povezane s koronavirusom ubrzale su zahtjeve društvenim mrežama da budu proaktivnije u borbi protiv tog problema.

Kompanije, uključujući Mozzilu i oglašivačku industriju, potpisale su kodeks 2018. godine u pokušaju da odbiju stroge propise. Microsoft i TikTok su se nešto kasnije pridružile toj grupi.

Međutim, utvrđeno je nekoliko nedostataka u kodeksu nakon procjene prve godine otkako je potpisan, pišu agencije.

"Ti nedostaci se mogu svrstati u četiri veće kategorije - nedosljedna i nepotpuna primjena kodeksa na platformama i u državama članicama, nedostatak jedinstvenih definicija, postojanje nekoliko praznina kada je riječ o obavezama koje nameće kodeks te ograničenja koja su svojstvena njegovoj samoregulativnoj prirodi", navedeno je u izvještaju.

Potpredsjednica Komisije za vrijednost i transparentnost pri Evropskoj komisiji Vera Jourova, pozvala je na više aktivnosti u borbi protiv novih rizika.

"S obzirom na to da smo svjedoci novih prijetnji i aktera, došlo je vrijeme da se ide korak dalje i predlože nove mjere. Platforme moraju postati odgovornije i transparentnije. Moraju se, između ostalog, otvoriti i omogućiti bolji pristup podacima", rekla je Jourova.

Jourova trenutno radi na Akcionom planu za evropsku demokratiju kako bi postala otpornija na digitalne prijetnje.

Europska komisija će također do kraja godine predložiti nova pravila, odnosno, Zakon o digitalnim uslugama, što bi trebalo povećati odgovornost i društvenih medija za sadržaj koji se nalazi na njihovim platformama.

Kopirati
Drag cursor here to close