Cyber napadi sve sofisticiraniji, najčešće preko elektronske pošte

Cyber napadi sve sofisticiraniji, najčešće preko elektronske pošte

Sci-Tech / Internet | 08. 02. 2020. u 13:48 Bljesak.info / Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadležni u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske (RS) su od 2012. do 2018. godine proveli 29 kriminalističkih obrada s ciljem otkrivanja i dokazivanja krivičnih djela iz oblasti cyber kriminala.

Radi se o krivičnim djelima kompjuterske prevare; oštećenja kompjuterskih podataka i programa; neovlaštenom pristupu zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj i telekomunikacijskoj mreži i elektronskoj obradi podataka; iskorištavanju djece i maloljetnih osoba za pornografiju te, između ostalog, izradi i unošenju kompjuterskih virusa, krivotvorenju kreditnih kartica, iznuda i krivičnim djelima kojima se štite autorska prava.

Samo tijekom 2018. godine šteta nastala izvršenjem deset krivičnih djela sa najvećom materijalnom štetom iznosi 1.934.230 KM, a u pitanju su napadi putem elektronske pošte.

U spomenuti iznos nije uračunata šteta nastala izvršenjem prevara kao što je military/romance prevare, CEO i SMS, kao i prevare sa kreditnim karticama, tzv. dojave i slično.

''Pravovremenom reakcijom Odjela za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUPRS-a šteta je smanjena za iznos od 244.159 KM. Također, tijekom 2019. godine otkrivanjem izvršitelja tzv. SMS prevare utvrđeno je i dokumentirano da su izvršitelji ostvarili protupravnu imovinsku korist od 150.000 KM'', navodi se u Prijedlogu strategije za borbu protiv cyber kriminaliteta u RS od 2020. do 2024. godine, koja je upućena na razmatranje entitetskom parlamentu.

Također, naglašava se da je primjenom operativnih i posebnih istražnih radnji, sa područja tog bh.entiteta, identificirano i procesuirano više izvršitelja seksualne eksploatacije djece na internetu, a žrtve su sa područja RS-a i inozemstva.

Iako se naglašava da je u RS-u broj i vrstu krivičnih djela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta, kao i ekonomsku štetu koja nastaje izvršenjem ovih krivičnih djela, veoma je teško procijeniti, analizama je utvrđeno da je najučestalije djelo iz cyber oblasti neovlašteni pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj i telekomunikacijskoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

Međutim, broj ovih krivičnih djela je u stalnom porastu, a načini izvršenja, zbog prirode suvremenih informacionih tehnologija su raznoliki i sve sofisticiraniji.

Vizija Strategije za borbu protiv cyber kriminaliteta u RS je društvo sa efikasnim i koordiniranim sustavom za prevenciju, sprečavanje i borbu protiv cyber kriminaliteta i vodećim rezultatima u borbi protiv cyber kriminaliteta, sa težnjom ka njegovom minimiziranju.

''Poduzimanje adekvatnih preventivnih mjera, upotpunjen pravni i institucionalni okvir za suprotstavljanje i otklanjanje posljedica cyber kriminaliteta, kao i uspostavljanje kapaciteta u skladu sa europskim zahtjevima ključni su elementi za borbu protiv cyber kriminaliteta'', navodi se u predloženom dokumentu.

Kopirati
Drag cursor here to close