Zakonska regulativa

Vlasnici dronova morat će polagati ispit pred državnim povjerenstvom

Sci-Tech / Flash | 24. 12. 2016. u 12:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojava komercijalnih i raznih hobističkih dronova, pa i onih koji se smatraju igračkama, sve više utječe na sigurnost zračnog prometa. Samo u Velikoj Britaniji u godini na izmaku zabilježeno je 50 incidenata i bliskih susreta takvih letjelica, kojima su upravljali amateri, s putničkim zrakoplovima.

Iz tog je razloga tamošnje ministarstvo prometa izradilo dokument koji se bavi sigurnošću dronova i njihovih pilota.

U dokumentu se predlaže uvođenje registra vlasnika dronova (ali samo ako je letjelica teža od 250 grama), sličnog kakav postoji i u SAD-u, javlja Bug.hr. No, razlika bi bila u tome što bi britanski piloti većih letjelica prilikom upisa u taj registar morali položiti test – svojevrsni vozački ispit za dronove.

Ispit bi se sastojao od poznavanja osnovnih pravila za sigurno letenje, dok bi za profesionalne pilote bio pripremljen i opsežniji test znanja.

Moguće je da se osim registra i ispita u Britaniji uvede i obveza označavanja dronova i opremanja istih posebnim identifikacijskim čipovima koji bi im mogli pratiti lokaciju. Tako bi njihovi vlasnici mogli na vrijeme biti upozoreni ako planiraju letjeti u nekoj od zona sa sigurnosnim rizikom.

Dodatno, kazne za nemarne letače koji prekrše zonu zabrane letenja mogle bi biti dodatno povećane, sa sadašnjih najviše 2.500 funti na neodređeni maksimalni iznos.

Za one koji svojim dronom ugroze sigurnost zrakoplova predlaže se i zatvorska kazna u trajanju od najviše 5 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close