Osoba od povjerenja! ;)

VIDEO | 'Mlada Azuma' pomaže neženjama

Sci-Tech / Flash | 07. 03. 2017. u 11:40 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanci koji nemaju prijatelja treba da se obrate kompaniji The Gatebox, koja će im isporučiti Azumu Hikari, "mladu ženu", odnosno robota koji pomaže po kući i ponaša se kao osoba od povjerenja!

Roboti već "žive" u kućama sa ljudima i rade poslove koje vlasnici ne vole.

Nedavno su predstavljeni virtualni roboti poput Google Homea, koji pomažu da se automatiziraju stambene prostorije.

Kompanija The Gatebox, učinila je korak dalje i stvorila virtualnog robota sa animiranim 3D hologramom djevojke napravljenim za interakciju sa svojim vlasnikom.

The Gatebox je projekcijska cijev težine pet kilograma koja prikazuje lik i ima kameru, stereo zvučnike, mikrofon, senzore za pokret, toplotu, vlagu, osvjetljenje, tipke, kao i priključak za slušalice za osobno slušanje.

Sve je dizajnirano da komunikacija sa robotom bude laka i nalik na životnu.

Uređaj se može povezati na kućnu mrežu i omogućava automatiziranje nekih zadataka, kao što je uključivanje ili isključivanje svjetla i kućnih aparata.

Povezuje sa iOS ili Android aplikacijom koja omogućava korisnicima da pričaju sa likom i kada su izvan kuće.

Plavokosa djevojka unutar cijevi zove se Azuma Hikari i ima svoju stranicu. Na stranici piše da je ona "dimenzionalni putnik".

Azuma "ima 20 godina" i "visoka je 158 centimetara". Njena specijalnost je pravljenje jaja na oko.

Navedeno je i da voli krafne i da ne voli insekte. Njen san je da pomaže ljudima koji žele da naporno rade.

Azuma ima dva glasa koje vlasnik može da bira. The Gatebox ju je nazvao "prvim likom", što ukazuje da će postojati opcije za više likova sa kojima će se komunicirati u budućnosti.

Ovaj uređaj košta 289.000 jena (2.600 dolara). Zasad se koristi samo japanski jezik, ali kompanija planira da u prosincu 2017. godina pokrene englesku verziju, navode znanstveni portali.

Na osnovu njihove reklame, njihova ciljna grupa su neženje koje će, najvjerojatnije, koristiti robote za kućne poslove i dobivanje moralne podrške i komunikaciju - upravo ono za što su u prošlosti bile potrebne prave djevojke.

Kopirati
Drag cursor here to close