Prava Siri

Upoznajte ženu koja stoji iza glasa Siri na iPhoneu

Sci-Tech / Flash | 22. 04. 2016. u 09:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svatko poznaje Siri, glas iza iPhoneovog osobnog asistenta, no malo tko zna ženu koja je dala glas. A to je glumica Susan Bennett.

Ona se ovaj tjedan pojavila u showu kod Oprah Winfrey gdje je otvoreno govorila o svom iskustvu kao Siri, ali i svojoj karijeri.

Kako je kazala, njen pohod u ovu vrstu karijere je bio slučajnost. Dogodilo se to prije mnogo godina kada je bila pjevačica koja je izvodila komercijalne jinglove. Kada se jednog dana u studiju nije pojavila osoba koja posuđuje glas nekim likovima, zamolili su Susan da pročita nekoliko rečenica.

"Pomislila sam kako je to nešto što bih mogla raditi, tako da sam dobila trenera za glas i agenta i to je otprilike bilo to", govori Susan.

Prvo pojavljivanje Susan kao "mašine" je bilo u Prvoj državnoj banci u Atlanti, gdje se nazivala Tillie i bila je glas na bankomatu.

"Rječnik, koji je kasnije postao originalni glas Siri, je snimljen 2005. godine i snimali smo cijeli mjesec srpanj, satima tijekom dana i pet dana u tjednu", kazala je Susan.

Originalna Siri je predstavljena svijetu 4. listopada 2011. a ona nije znala da će to biti njen glas.

"Jedan kolega mi je poslao e-mail u kojem me je pitao čuje li na novom iPhoneu moj glas. Bila sam jako iznenađena te sam posjetila internet stranicu Applea i provjerila - da to sam zaista bila ja", dodala je Bennett.

Glas Susan Bennette nalazi se na aerodromima, u mnogim sinkronizacijama, bankama, snimljenim porukama nekih svjetskih kompanija te mnogim drugim aparatima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close