Prevencija nasilja

U prometu nova markica - šutnja nije zlato

Sci-Tech / Flash | 05. 12. 2016. u 17:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu kampanje prevencije nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom 'Šutnja nije zlato', u Sarajevu je danas održana promocija markice.

Na ovaj način, u suradnji s BH Poštom, udruženje 'Žene ženama' koje uz podršku USAID-a provode sveobuhvatni projekat prevencije nasilja, žele skrenuti dodatno pažnju na problem nasilja.

Promotori događaja su bili - potpredsjednica Federaije BiH Melika Mahmutbegović i izvršni direktor za poštanski promet JP 'BH Pošta' Neziran Đogo, te predstavnice udruženja 'Žene ženama'.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović kazala je da se moraju poštovati potpisane međunarodne konvencije i sporazumi koji se tiču zaštite žena i djece od nasilja i seksualnog nasilja, te da će se osobno zauzeti da se zakon implementira i unaprijedi u ovom segmentu.

"Kampanjom se žele motivirati žrtve da prijave nasilje, kao jedini način prevencije nasilja. Šutnja žrtve je najveće oružje nasilnika", poručuju organizatori kampanje udruženje 'Žene ženama'.

Ujedno, javnim isticanjem problema, ovim projektom se upućuje i izravan poziv vlastima da izmjene kaznene zakone u BiH, pooštre kazne za počinitelje nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom, te usklade kazneno zakonodavstvo sa potpisanim konvencijama Vijeća Europe u UN-a.

Događaju su prisustvovali još i predstavnici Parlamenta FBiH, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, ministarstva rada i socijalne politike Kantona Sarajevo, Parlamentarne skupštine BiH, USAID, CCI i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close