Poslovanje

Toshiba tone: Katastrofalni rezultati poslovanja

Sci-Tech / Flash | 11. 04. 2017. u 20:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanska grupa Toshiba je, poslije dva odlaganja, objavila financijske rezultate, uz upozorenje da je njen opstanak u pitanju. "Postoje materijalni događaji i uvjeti koji izazivaju suštinsku sumnju u sposobnost kompanije da nastavi kao funkcionalni koncern", navedeno je u priopćenju, prenosi BBC.

Taj konglomerat koji obuhvata poslovanja od elektronike do izgradnje, prijavio je gubitak od 4,8 milijardi dolara (532 milijardi jena) za period od travnja do prosinca prošle godine. Međutim, te rezultate nije odobrila revizorska kuća kompanije.

Kompanija je upozorila da bi njen neto gubitak za fiskalnu 2016. godinu koja je završena u ožujku mogao preći devet milijardi dolara (tisuću milijardi jena) što je jedan od najvećih gubitaka u povijesti japanskih kompanija, prenosi B92.

U veljači kompanija je prognozirala gubitak od 3,5 milijardi dolara za tu fiskalnu godinu. Revizorska firma 'Price waterhouse cooper aarata', odbila je odobriti financijski izvještaj kompanije, zbog čega je dva puta odloženo objavljivanje rezultata.

Revizorska firma je navela da nije mogla donijeti zaključke zbog neizvjesnosti vezanih za Toshibinu kupovinu američke kompanije za izgradnju nuklearnih centrala 'CB&I Stone and Webster'.

Toshiba, koja je postala poznata po elektronskim proizvodima, suočava se u posljednje vrijeme s nizom teškoća. Ona je drugi proizvođač čipova u svijetu i njeni proizvodi se koriste u centrima za obradu podataka i potrošačkim proizvodima širom svijeta, uključujući iPhone i iPad-ove.

Problemi su dostigli vrhunac početkom ove godine, kada je postalo jasno da je njena američka filijala, nuklearna kompanija Westinghouse, upala u financijske teškoće. Westinghouse je proglasio otvaranje stečajnog postupka u ožujku, i zaštićen je od kreditora dok provodi restrukturiranje.

Toshiba je desetljećima bila jedna od najprestižnijih japanskih kompanija. Posljednjih godina firma je prodala neke od svojih najpoznatijih poslovnih jedinica da bi opstala.

Kopirati
Drag cursor here to close