na godišnjicu

Smrt Davida Bowieja za znastvneni skup

Sci-Tech / Flash | 28. 12. 2016. u 07:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na godišnjicu smrti Davida Bowieja, u utorak, 10. siječnja, u zagrebačkom Multimedijalnom institutu MaMa razgovarat će se o smrti velikog glazbenika kao fenomenu, iz psihološke, sociološke i filozofske vizure.

Stručni skup pod nazivom "David Bowie – vita, melankolija i politička ekonomija" potaknut je brojnim različitim reakcijama na Bowiejevu smrt "koje upućuju na to da ona zahtijeva dublja psihološka, sociološka i filozofska tumačenja", najavljeno je iz MaMe.

"S distancom od godine dana, skup organiziran na inicijativu Katarine Peović Vuković i Katje Kolšek nastojat će trezveno pristupiti ovom fenomenu", dodaje se.

Sudionici skupa, književni teoretičari i filozofi, bavit će se i zbog čega je Bowie izazvao takve reakcije, nije li on umjetnik koji je razotkrio temeljni mit pop-kulture: mit o vječnoj mladosti i što se može reći o njegovim umjetničkim opsesijama – vremenu i smrti.

Među ostalim, Bowieja će se promatrati kao predstavnika moderne "duhovne zaokupljenosti" (Geistesbeschäftigung) pri kojoj je uloga priče da nas uvede u duhovno stanje u kojem možemo preobraziti same sebe.

Kao zanimljivo organizatori ističu i psihoanalitičko pitanje naravi tugovanja. "Jesmo li u pravu ako primijetimo da kolektivno tugovanje na Internetu upućuje na oblik patologije – melankoliju čiji je temelj, kao što je Freud primijetio, u narcizmu?", jedno je od pitanja koja će se postaviti na skupu.

Internet će biti u fokusu zanimanja i kao "prostor nesvjesnog gdje sve inhibicije popuštaju, što ga čini idealnim mjestom za ukazanje jouissance".

Pokušat će se odgovoriti i na pitanje političke ekonomije kao okvira u kojem je Bowiejeva smrt nastupila - koja je veza između političke ekonomije i tugovanja za slavnim sličnostima, ali i znači li išta natpis “available on iTunes”, zabilježen ispod svakog videa koji su obožavatelji podijelili u danima nakon vijesti o Bowiejevoj smrti, ili su to čiste slučajnosti.

Najavljena su predavanja Tatjane Jukić "Bowie, Schrader, Tarantino", Bare Kolenc "David Bowie i antihumanizam", Tomislava Brleka "Where are We Now: David Bowie i vrijeme što ostaje", Aleksandra Mijatovića "Žrtvena zvijezda: Politička teologija slavnih", Katje Kolšek "Neka razmišljanja o nemogućnosti smrti Davida Bowieja", Katarine Peović Vuković "David Bowie – politička ekonomija melankolije" i Boštjana Nedoha "Od perverzije do perverzije: David Bowie i kasni kapitalizam".

Izlaganja će biti na engleskom jeziku, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close