H5

Ptičja gripa u Prijedoru: Ne puštajte životinje u kontakt s ljudima

Sci-Tech / Flash | 13. 02. 2017. u 10:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Prijedoru je potvrđen slučaj ptičje gripe, a u naselju Tukovi uginulo je nekoliko desetina ormanentalnih koka, kod kojih je potvrđena nazočnost visokopatogenog virusa H5.

Područje Rizvanovića, Rakovčana, Hambarina, te mjesta Gomjenica, Čarakovo, Saničani i Petrovo, u zoni ribnjaka Saničani, proglašeni su područjem zaraženim ptičjom gripom, zaključeno je jučer na sastanku gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića sa predstavnicima nadležnih institucija.

I urbano područje grada Prijedora proglašeno je za ugroženo područje. Komisija Centra za suzbijanje ptičje gripe za područje grada Prijedora donijela je plan mjera zaštite koji određuje zadatke svih nadležnih subjekata u zaštiti od ptičje gripe na ovom području.

Usprkos svemu, u Prijedoru ne vlada panika, iako se krug od tri kilometra smatra zaraženim, a krug od 10 kilometara ugroženim.

Reporterka N1 Anđelka Marković razgovarala je sa Veliborom Kesićem, doktorom veterine, koji je pojasnio kompletan akcijski plan.

"Formirana je stručna komisija za suzbijanje. Obavit će se ponovno uzorkovanje preostale živine koji će poslati u laboratoriju, a izvršit će se i saniranje terena. To podrazumijeva eutanaziju preostalih životinja, dezinfekciju pribora i objekata te uklanjanje đubriva", potvrdio je Kesić.
Na imanju gdje je evidentirano nazočnost ptičje gripe nalazilo se 148 jedinki, 99 je uginulo, a preostale će biti eutanazirane. Kesić je kazao da je virus prisutan u okruženju, a ni ljudi nisu zaštićeni.

A kako je uopće došlo do pojave ovog virusa?

"Prijedor je blizu granice s Hrvatskom, koja također ima probleme. Ptice prirodno migriraju, i kod nas se to neće razlikovati od regije. Naglim otopljavanjem formirano je jezerce, divlje ptice su došle u kontakt sa živinom i zarazile se", kazao je Kesić.

On je potvrdio da su svi neophodni koraci poduzeti, nadležne institucije su poduzele mjere - a izvršit će se i popis stanovništva koje ima pernatu živinu.

Vlasnicima se apelira da ne puštaju živinu da ne bi došlo do kontakta s ljudima.

Kopirati
Drag cursor here to close