Ivo Pilar

Potpisan sporazum o suradnji između Sveučilišta u Mostaru i Instituta "Ivo Pilar''

Sci-Tech / Flash | 20. 02. 2014. u 13:02 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Mostaru i zagrebačkog Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" potpisan je danas u Mostaru, čime se mostarskome Sveučilištu otvaraju brojne mogućnosti na polju znanosti te izdavačke i nastavničke djelatnosti.

U povodu potpisivanja tog sporazuma, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru upriličena je prezentacija djelatnosti Instituta znanosti "Ivo Pilar" Zagreb, predstavljanje Pilareva lika i djela te predstavljanje njegove knjige "Svjetski rat i Hrvati".

Riječi dobrodošlice nazočnima je uputio dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić, kazavši kako je današnji dan jako važan za Sveučilište, te kako će kroz Sporazum sasvim sigurno i Filozofski fakultet unaprijediti svoju perspektivu.

Ravnatelj Instituta Vlado Šakić u svome je obraćanju izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom, kazavši kako je Institut snažna istraživačka organizacija koja ima jaku želju pomoći mostarskom Sveučilištu da razvije svoje istraživačke potencijale.

Govoreći o knjizi "Svjetski rat i Hrvati", dr. sc. Zlatko Matijević je kazao kako je riječ o prvom potpunom izdanju u koje su, na temelju rukopisne ostavštine, uvršteni i dijelovi tekstova što ih je uklonila tadašnja austrougarska cenzura.

- Ova knjiga toliko je krcata idejama i analizama koje. ne samo da su bile važeće neposredno i za vrijeme Prvog svjetskog rata, već i stotinu godina nakon njezina pojavljivanja. Ti podaci, te činjenice, te relacije svjetskih sila još su i danas aktualne - kazao je Matijević.

Ivo Pilar bio je hrvatski pravnik, povjesničar, publicist, filozofski pisac, rodonačelnik hrvatske geopolitike i pravaški političar.

Njegovim imenom nazvan je Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar" u Zagrebu, koji je utemeljen 1991. godine. Danas Institut broji više od 100 znanstvenika u 14 različitih polja iz društvenih i humanističkih znanosti.

Kopirati
Drag cursor here to close