Prezentacija podataka

Oni su jedina relevantna institucija za kvalitetu zraka

Svi podaci o stanju kvalitete zraka u FBiH javno dostupni i mogu se naći na linkovima WEB stranice tog zavoda
Sci-Tech / Flash | 13. 01. 2020. u 15:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni hidrometeorološki zavod BiH priopćio je danas da kao ovlaštena institucija za monitoring kvalitete zraka u okviru Federalne mreže stanica, prikuplja, arhivira, obrađuje i prezentira podatke o stanju kvalitete zraka sa svih referentnih mjernih mjesta u Federaciji BiH, kao i da su svi podaci o stanju kvalitete zraka u FBiH javno dostupni i mogu se naći na linkovima WEB stranice tog zavoda.

Također kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, podaci o Indexu kvalitete zraka mogu se naći na android aplikaciji koja se možete instalirati klikom na ikonu ''android na WEB stranici Zavoda".

Metodologija izrade Indexa kvalitete zraka urađena je u suradnji sa Austrijskom agencijom za zaštitu okoliša, UNEP-om, Federalnim zavodom za javno zdravstvo i dostupna je na linku:
http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK/AQI-metodologija.php.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, međutim, upozoravaju kako su u posljednje vrijeme učestale ''prezentacije'' podataka izmjerenih sa njihovih stanica i mjernih uređaja koji ne rade sa referentnom metodom (jeftini nereferentni senzori) od nevladinih organizacija i drugih osoba, kao i izračun i prezentacija Indexa kvalitete zraka u skladu sa njima nepoznatim metodologijama.

''S obzirom da je kvaliteta zraka na referentnim mjernim mjestima ozbiljno narušena, pogotovo u zimskom periodu i u periodu temperaturnih inverzija, pravovremena i točna informacija s predloženim adekvatnim mjerama zaštite su od velikog značaja za zdravlje stanovništva.
Ovim putem želimo naglasiti da se ograđujemo od svih prezentacija i interpretacija stanja kvalitete zraka u FBiH čiji izvor nije Federalni hidrometeološki zavod, jer dodatno zbunjuju stanovništvo i unose nemir, navode iz tog zavoda.

Također pozivaju medije i stanovništvo da koriste podatke nadležnih institucija iz oblasti kvalitete zraka kako ne bi došlo do širenja netočnih, neusuglašenih i kontradiktornih informacija.

Kopirati
Drag cursor here to close