Moguće posljedice

Kvaliteta zraka opasana u nekoliko bh. gradova

Prema podatcima zrak.ekoakcija.org, tijekom boravka vani u navedenim gradovima trebalo bi izbjegavati bilo kakve napore.
Vijesti / Flash | 12. 01. 2020. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

/ U nekoliko gradova kvaliteta zraka je okarakteriziran kao “opasan”.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kao i u nekoliko drugih, kvaliteta zraka je okarakteriziran kao “opasan”. U Sarajevu, Tuzli, Zenici, Lukavcu, te Ilijašu i Visokom, zagađenost zraka je toliko visoka, da su moguće ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo.

Prema podatcima zrak.ekoakcija.org, tijekom boravka vani u navedenim gradovima trebalo bi izbjegavati bilo kakve napore, prenosi BHRT.

Kako navode, najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stare osobe i djeca, te osobe s respiratornim i srčanim problemima.

Predug boravak na zraku nije preporučljiv nikome, a posebno ne navedenim kategorijama, kojima se preporučuje da ostanu u zatvorenom.

Vrlo nezdrav zrak sinoć je bio u Jajcu i Prijedoru, gdje je povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima, poput astme, moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tijekom boravka vani. Produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani, trebalo bi da izbjegavaju i svi ostali.

Kopirati
Drag cursor here to close