mumija

Oetzi daje nevjerojatne informacije

Sci-Tech / Flash | 19. 09. 2016. u 08:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oetzi, čovjek koji je živio prije više od 5 tisuća godina, a čija je zamrznuta mumija pronađena prije 25 godina u Alpama na granici Austrije i Italije, i dalje otkriva tajne o razdoblju u kojem je živio, piše Hina.

Kada je policija u rujnu 1991. dobila dojavu o zamrznutom lešu na Alpama, otvorili su kriminalističku istragu. Ispostavilo se da je doista riječ o ubojstvu, no da je zločin mnogo starijeg datuma. Oetzija, poznatog i kao Ledenog čovjeka, pronašli su planinari prije 25 godina u blizini austrijsko-talijanske granice.

Pokazalo se da je preminuo prije više od 5 tisuća godina. Mumificiran u ledu, Oetzi je postao senzacija i izvor neprocjenjivih znanstvenih uvida koji ne prestaju ni nakon četvrt stoljeća.

"Oetzi je bez sumnje jedno od najistaknutijih otkrića mumija u povijesti čovječanstva", smatra Angelika Fleckinger, predsjednica muzeja u gradu Bolzanu u sjevernoj Italiji gdje je Oetzi izložen.

"On je jedinstven prozor u prapovijesno razdoblje, te daje nevjerojatnu količinu informacija", rekla je Fleckinger za AFP.

U vrijeme kad je Oetzi preminuo, između 3350 i 3100 godine prije naše ere, Stonehenge u Engleskoj i egipatske piramide još uvijek nisu bili izgrađene.

Kopirati
Drag cursor here to close