Upeklo je sunce

Odgođena nastava u HNŽ-u

Sci-Tech / Flash | 01. 09. 2016. u 08:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak nastave u školama Hercegovačko-neretvanske županije bit će odgođen, potvrdio je premijer Nevenko Herceg.

Kao razlog naveo je vrućinu, ali i radove koji na pojedinim školama još nisu dovršeni.

''Odgoda početka nove školske  2016./2017. godine za 15. rujna  jeste zbog vrućina koje utječe na uvjete boravka u školama, posebice u popodnevnim smjenama te obnova sedam škola u HNŽ-u'', izjavio je Herceg tijekom današnjega posjeta Centru za socijalni rad Mostar gdje je s ministrom zdravstva, rada i socijalne skrbi Goranom Opsenicom uručio školske torbe i pribor za učenike s područja grada Mostara.

''Djeca će se sigurno radovati,  osim, možda, prosvjetnih djelatnika, ali pokušajmo razumjeti uvjete i razloge zbog kojih ćemo odgoditi početak ove školske godine za 15. rujna'', dodao je. 

Naime, aktiv ravnatelja i direktora osnovnih i srednjih škola u Hercegovačko neretvanskoj županiji uputio je prijedloge s obrazloženjima o odgodi nastave Ministarstvu prosvjete.

Također, na sjednici vlade HNŽ usvojena je Informacija resornog Ministarstva o problematici organizacije nastave u školskoj 2016./2017. godini u pojedinim srednjim školama na području HNŽ, kao i Zaključak kojim se to Ministarstvo ovlašćuje da izda suglasnost na predloženu organizaciju nastave odnosno ustroj odjela ispod minimuma propisanoga Pedagoškim standardom i normativom srednjeg školstva.

Na taj način, uz ostalo, omogućuje se pravo na obrazovanje u skladu s mogućnostima i sposobnostima učenika, pruža mogućnost obrazovanja učenicima u njihovim općinama, te sprječava gubitak postojećih radnih mjesta.

Inače, u pet županija u Federacije BiH 1. rujna je dan početka nove školske godine, a ostali učenici u školske klupe sjest će 5. rujna.

Tako nova školska godina danas počinje za učenike u Unsko-sanskoj, Bosansko-podrinjskoj, Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj i Sarajevskoj županiji, dok je za sljedeći ponedjeljak, prema nastavnim kalendarima, bio planiran početak nastave u Hercegovačko-neretvanskoj, Posavskoj (za prvašiće 12. rujna), Srednjobosanskoj i Hercegbosanskoj kao i u Županiji zapadno-hercegovačkoj (ako ne bude eventualnih prolongiranja, o čemu odlučuju županijske obrazovne vlasti).

Kopirati
Drag cursor here to close