Pogledajte nacrt

Nikola Tesla je još 1898. godine patentirao dron!

Sci-Tech / Flash | 25. 08. 2016. u 16:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnje letjelice i različiti uređaji na daljinsko upravljanje rade na vrlo jednostavan način. Njima se upravlja s određene pozicije kilometrima udaljene od mjesta na kojem se uređaj nalazi, a upravo takav način upravljanja uređajima otkrio je Nikola Tesla.

Nikola Tesla, izumitelj i čovjek po kojem je nazvana tvrtka za električne automobile, zaista je bio ispred svog vremena. Osim brojnih doprinosa čovječanstvu, Tesla je predvidio i pametne telefone, televiziju i dronove za koje je smatrao da mogu dovesti do uništenja čovječanstva.

Tesla je još davne 1898. godine demonstrirao upravljanje maketom broda na daljinski način, pomoću radio valova. Dogodilo se to na umjetnom jezercu na Madison Square Gardenu i u to je vrijeme takav način razmišljanja bio revolucionaran.

U patentu koji je odobren 8. studenog 1898. godine, pod nazivom "Metoda i aparat za kontroliranje mehanizma pokretnih plovila ili vozila", Tesla je napisao da njegov izum ne zahtijeva nikakve žice ili električne vodove, već da će ga pokretati električni valovi, piše Zimo.co.

"Moj se izum u širem smislu razlikuje od svih onih sustava koji osiguravaju kontrolu pokretnih predmeta utoliko što ne zahtjeva nikakve žice, kablove ili nekakav drugi oblik električne ili mehaničke veze s predmetom, osim prirodnog medija samog prostora", navedeno je u patentu.

Radio valovi, iako se onda još nisu tako zvali, otkriveni su u 19. stoljeću i oblikavali su današnji svijet bespilotnih letjelica. Tesla je bio u pravu u vezi načina upravljanja robotima/dronovima, ali je pogriješio po pitanju njihovog razarajućeg potencijala.

Prvi dron namijenjen borbenim misijama bio je Kettering Bug koji je, umjesto daljinskog upravljanja, bio unaprijed programiran da prije eksplozije leti određenu udaljenost. Dron je projektiran tijekom Prvog svjetskog rata, ali je izgrađen prekasno da bi sudjelovao u borbama.

Kako bi naoružani, daljinski upravljani strojevi postali stvarnost, vjerojatno će trebati proći još jedno stoljeće. Ipak, zanimljivo je pogledati Tesline patente i vidjeti na što je sve jedan od najkontroverznijih znanstvenih umova krajem 19. i početkom 20. stoljeća bio usmjeren.

Kopirati
Drag cursor here to close