1856.

Na današnji dan rođen znanstvenik Nikola Tesla

Sci-Tech / Flash | 10. 07. 2015. u 07:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 1856. godine u selu Smiljani, kod Gospića rođen je Nikola Tesla, znanstvenik i pronalazač na polju elektrotehnike i radiotehnike i jedan od najvećih umova u povijesti.

Tesla je najviše doprinio znanosti i tehnološkom progresu svijeta kao izumitelj okretnog magnetnog polja, indukcijskog motora, polifazne izmjenične struje, generatora i kompletnog sustava proizvodnje i distribucije električne energije. Konstruirao je i generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao "Teslin transformator".

Tesla je pohađao njemačku osnovnu školu u Smiljanu, koju je završio u Gospiću, nakon čega se upisao u Nižu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca. Slobodno je vrijeme najviše volio provoditi s prijateljima. No, uživao je i u hvatanju ptica (ljubav prema pticama pratit će ga čitav život) i čitanju.

Nakon završetka gimnazije dvije se godine nije školovao, a roditelji su na njega činili pritisak da postane svećenik, ali on se tome protivio i upisao se na studij tehničkih znanosti u Grazu.

Kasnije će u Pragu studirati tehniku gdje se upoznao s Voltaireovim djelima te je odlučio pročitati sve što je ovaj napisao, odnosno sva njegova djela naučio je napamet.

Jedno vrijeme radio je kao inženjer Telefonskog društva u Budimpešti, a nakon Budimpešte zaposlenik je Edisonove tvrtke (Continental Edison Company) u Parizu.

Godine 1884. odlazi u Sjedinjene Države i postaje američki državljanin. Počinje raditi u Edisonovoj kompaniji, koju napušta već 1885. godine i osniva vlastitu tvrtku - "Tesla Arc & Light Co." gdje počinje praviti prve motore i generatore naizmjeničnih polifaznih struja.

Od 1887. do 1890. godine prijavljuje svoje najpoznatije patente iz oblasti polifaznih naizmjeničnih struja, generatore i motore. Pronalaske javno prikazuje u Američkom institutu elektroinženjera. Odmah zatim tvrtka Westinghouse otkupljuje prvih sedam Teslinih patenata iz oblasti polifaznih struja.

U Pittsburghu s inženjerima Tvrtke Westinghouse radi na praktičnoj realizaciji svojih patenata. Tijekom ovog razdoblja urađene su pripreme za realizaciju prve centrale na Niagara Falls po Teslinom sustavu.

Centrala je komercijalno otvorena 15. studenoga 1896. godine puštanjem struje do grada Buffala i bila je uvrštena u jedno od svjetskih čuda toga doba.

Sljedeću veliku oblast njegovih istraživanja čine izmjenične struje visokih frekvencija i njihovo djelovanje. Tesla je 1893. godine svojim sustavom četiri kola u rezonanci pokazao da su antena, uzemljenje i rezonanca tri elementa koja mora posjedovati svaki odašiljač i prijemnik za bežičnu telegrafiju, čime je utro put otkriću modernog radija.

Jedan je od prvih znanstvenika na američkom kontinentu koji je dobio rendgenske snimke šake, lubanje, koljena i lakta. Prvi je istraživač koji je ukazao na vrlo štetno djelovanje rendgenskih zraka na organizam pri suviše dugom izlaganju zračenju.

Pionir je i radio-tehnike, bežične telegrafije, radara. Bez izuma Nikole Tesle, jednog od najpoznatijih znanstvenika svijeta, suvremena civilizacija imala bi potpuno drukčiji izgled.

U čast stogodišnjice njegova rođenja Međunarodna elektrokomisija nazvala je njegovim imenom jedinicu magnetske indukcije Tesla (znak - T). U Češkoj jedna tvornica žarulja nosi njegovo ime, dok u Hrvatskoj postoji tvrtka Nikola Tesla - Ericsson koja se prvenstveno bavi telefonijom. Enciklopedija Britannica svrstala ga je među 10 najvažnijih ljudi u svjetskoj povijesti.

Nikola Tesla se nikada nije ženio. Preminuo je u New Yorku 7. siječnja 1943. u 87-oj godini života. Nakon njegove smrti kovčezi u kojima su se nalazili Teslini papiri, diplome i druge počasti, kao i njegove laboratorijske bilješke zapečaćeni su. Neko vrijeme nalazili su se u vlasništvu Teslinog rođaka i jedinog nasljednika Save Kosanovića. On je kasnije svoje tako stečeno nasljedstvo darovao gradu Beogradu, a u svrhu osnivanja muzeja Nikole Tesle.

Hrvatska: Počelo obilježavanje Dana Nikole Tesle

Svečanom proslavom 159. obljetnice rođenja Nikole Tesle (1856.-1943.) i dodjelom godišnje nagrade 'Nikola Tesla - genij za budućnost' u četvrtak je počelo trodnevno obilježavanje Dana Nikole Tesle - dana znanosti, tehnologije i inovacija, u organizaciji Udruge Nikola Tesla - genij za budućnost.

Dodjela godišnje nagrade pokrenuta je prije šest godina radi poticanja inventivnog i inovativnog djelovanja, osobito mladih, učenika i studenata, ističu organizatori.

Predsjednica udruge Nikola Tesla – genij za budućnost podsjetila je da su prošle godine slavili prvi Dan Nikole Tesle, dan znanosti, inovacija i tehnologije. "Danas imamo i Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu. Nadam se da ćemo iduće godine slaviti i Međunarodni dan Nikole Tesle“, poručila je predsjednica Udruge Nikola Tesla - genij za budućnost Dragica Mihajlović.

"Prije 159. godina u malom selu Smiljanu u Lici rodio se čovjek koji je promijenio svijet. Njegov stvaralački rad, izumi i patenti u područjima poput električne energije, elektrotehnike i elektromagnetizma, ostavili su neizbrisiv trag. Osim što je bio veliki znanstvenik, Nikola Tesla bio je i veliki čovjek i humanista", kazala je MIhajlović te poručila mladima diljem svijeta neka im Tesla bude uzor u budućem radu i životu.

Trodnevno obilježavanje nastavlja se u petak polaganjem cvijeća na Teslin spomenik u Zagrebu i konferencijom "Tesla u medicini", dok će se navečer na Ljetnoj pozornici Bundek održati koncert Stefana Milenkovića na violini, Mateja Meštrovića na klaviru i samoborskog ansambla Sudar Percussion.

U Tehničkom muzeju na rasporedu je već tradicionalno predavanje o Nikoli Tesli uz demonstracije višeg kustosa muzeja Renata Filipina. Sva događanja su besplatna za građane.

Kopirati
Drag cursor here to close