Zdravstvena usluga

Mostar: Prava osoba s invaliditetom se ne poštuju

Sci-Tech / Flash | 12. 10. 2016. u 11:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravstvena usluga za osobe s invaliditetom nalazi se na vrlo niskoj razini, zaključeno je na okruglom stolu koji je u srijedu na temu "Usluge u oblasti zdravstva za osobe sa invaliditetom u HNŽ-u" održan u Mostaru.

Svrha je okruglog stola unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih radnika u smislu ostvarivanja što bolje komunikacije i odnosa s osobama s invaliditetom različite dobi i spola, što bi vodilo poboljšanju procjene pacijenata i pružanju kvalitetnije zdravstvene usluge.

Kada je u pitanju trenutna usluga u oblasti zdravstva za osobe s invaliditetom, po riječima predsjednice Udruženja mladih "Ružičnjaka-Los Rosalesa" Jasne Rebas, s njom nitko nije zadovoljan, ni pacijenti, a ni nevladine i vladine institucije.

''Na kraju okruglog stola zaključeno je kako postoji jako veliki broj prigovora majki koje imaju djecu s invaliditetom, nevladinih organizacija koje skrbe i rade s osobama s invaliditetom, a s druge strane, bilo je mnogo prigovora i priznavanja loših usluga u oblasti zdravstvene zaštite za osobe s invaliditetom od strane predstavnika vladinih institucija, ministarstva i zavoda zdravstvenog osiguranja'', kazala je Rebac.

Dodala je kako je ta usluga na vrlo niskoj razini, često iz neznanja, pogotovo mladih liječnika koji se tijekom svog obrazovanja, nikada, kroz nastavne planove i programe, nisu susretali s učenjem o fenomenu invaliditeta pa stoga ne mogu znati kakvu podršku takve osobe trebaju.

Okrugli stol su organizirali Centar za integrativnu medijaciju CSSP Berlin i Koalicija Organizacija osoba s invaliditetom (OOSI) u Hercegovačko-neretvanskoj županiji "Zajedno smo jači", u suradnji sa Zdravstvenim vijećem HNŽ-a.

CSSP Berlin svojom medijacijskom ulogom i zajedničkom suradnjom s Koalicijom OOSI "Zajedno smo jači" ovim putem želi doprinijeti i uspostavljanju konkretnih pomaka na izradi konačnog teksta Lokalnog plana akcije, te poboljšanju kvaliteta i sigurnosti pružanja zdravstvene zaštite osoba s invaliditetom u HNŽ-u i povezanosti vladinog i nevladinog sektora.

Tijekom današnjeg okruglog stola promovirana je i brošura - Postupci u oblasti zdravstvene zaštite osoba s invaliditetom, koja bi kvalitetu zdravstvenih usluga trebala podići na višu razinu, izjednačavajući osobe s invaliditetom s ostalim pacijentima.

Kopirati
Drag cursor here to close