BEST

Mostar: Održan stručni seminar “Software or hardware!? What about both?”

Sci-Tech / Flash | 30. 04. 2017. u 12:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tehnički klub Univerziteta „Džemal Bijedić”- BEST Mostar uspješno je organizirao još jedan događaj u ovoj godini. Stručni seminar “Software or hardware!? What about both?” je održan u razdoblju od 21. do 30. travnja na Mašinskom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Tema seminara je bio trenutno najaktualniji trend u IT svijetu, Internet of Things. Studenti su radom u grupama imali priliku naučiti osnove vezane za IoT, koji nam omogućava povezivanje različitih uređaja i senzora, te lakše upravljanje njima. Sudionici su u svom radu koristili Arduino kao jedan od najčešće korištenih tehnologija za razvoj IoT aplikacija. Svoje zadatke su obavljali putem radionica, a sva znanja potrebna za određenu radionicu su mogli usvojiti od predavača iz mlade IT kompanije, “Meta Software Solutions”, generalnog akademskog partnera seminara.

Na seminaru je sudjelovalo 20 studenata sa sveučilišta iz različitih gradova Europe, od Madrida do Moskve, kao i 10 studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”. Samim tim ovaj događaj je bio idealna prilika za upoznavanje različitih kultura i predstavljanje Mostara u najboljem svjetlu. Tijekom seminara sudionici su posjetili business park - Spark, Stark, NSoft, kao i imali priliku slušati o Koola Smart CRM, najuspješnijoj startup kompaniji u BiH.

U proteklih 10 dana sudionici su imali priliku upoznati se s Mostarom, njegovom okolinom, kao i bosanskohercegovačkom kulturom. “Software or hardware!? What about both?” je četvrti po redu događaj ovog karaktera u pet godina postojanja BEST Mostara.

Zahvaljujući partnerima BEST Mostar je doprinio komplementarnom obrazovanju studenata i daljem razvoju njihove profesionalne karijere.

BEST Mostar je prva i jedina organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je postala član Europske organizacije studenata tehnike – BEST (Board of European Students of Technology), koja djeluje na 94 sveučilišta u 33 države Europe. To je volonterska, neprofitna i apolitička studentska organizacija koja studentima Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru pruža mogućnost dodatnog stručnog obrazovanja, kontakta sa budućim poslodavcima, rada u međunarodnim timovima, usavršavanja organizacijskih vještina, upoznavanja različitih kultura, te njihovo razumijevanje i razvijanje tolerancije, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close