FitFish

Mostar domaćin konferencije ''Plivanje riba i implikacije za migraciju i akvakulturu''

Sci-Tech / Flash | 20. 04. 2017. u 06:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 21. travnja 2017. godine u 8:30, u hotelu „Ada“ Blagaj bit će upriličeno otvaranje međunarodne konferencije „Plivanje riba i implikacije za migraciju i akvakulturu (FitFish)" u okviru COST akcije FA1304 FitFish, podržane EU programom Horizon 2020.

Konferencija će okupiti eminentne znanstvenike iz 29 zemalja, s ciljem unapređivanja metoda istraživanja iz oblasti fiziologije i migracije riba, monitoringu populacija, kao i modeliranju
efekata na određene populacije, priopćeno je.

Konferenciju će otvoriti prof. dr Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ i prof. dr Sead Pašić, rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Organizator konferencije je prof. dr Sanel Riđanović, šef Odsjeka Biologije na Nastavničkom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, član  znanstvenog odbora FitFish projekta pri „Europskoj kooperaciji u nauci i tehonologiji“. Prof. dr Riđanović će otvoriti znanstveni program konferencije, svojim izlaganjem „Potencijalni utjecaj mini hidroelektrana na genetički biodiverzitet i migraciju salmonida u rijeci Neretvi“.

Univerzitet „Džemal Bijedić” u Mostaru, kao jedna od vodećih obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini snažno podržava znanstveno-istraživački rad i međunarodnu suradnju. Ova konferencija dokazuje snagu naših istraživačkih sposobnosti i ljudi koji su uključeni u ovaj projekt su dokazali da zaslužuju takvo priznanje.

Sudjelovanje u najsuvremenijim istraživanjima i razmjeni najnovijh saznanja na ovom nivou, zasigurno će upisati Bosnu i Hercegovinu na renomiranu listu svjetski značajnih destinacija koje se intenzivno bave konzervacijom prirode i endemskih vrsta.

Kopirati
Drag cursor here to close