KOnfuzija

Jedina kazna za necijepljenje djece je novčana

Sci-Tech / Flash | 27. 03. 2017. u 11:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo zdravstvo uputilo je demantij vijesti Federalne novinske agencije "Procijepljenost MMR cjepivom u Federaciji BiH pala na 64 posto", objavljene u nedjelju, 26. ožujka.

U demantiju se navodi kako "Naredba o programu obveznih imunizacija u 2017. godini" Federalnog zavoda zdravstva ne zabranjuje upis necijepljene djece u škole i vrtiće, već propisuje provjeru cijepljenog statusa.

"Moguća sankcija za odbijanje obvezne imunizacije je novčana kazna, ali je generalni stav da ne treba pribjegavati represivnim mjerama, nego da se roditelji kroz neposredni razgovor s liječnicima trebaju upoznati sa svim znanstveno dokazanim prednostima i značajem imunizacije", navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Demantij prenosimo u cijelosti:

"Povodom teksta koji je 26.3.2017. godine objavila Federalna novinska agencija, a koju su prenijeli brojni mediji, a u kojem se tvrdi da je Federalno ministarstvo zdravstva donijelo Naredbu kojom se zabranjuje upis necijepljene djece u vrtiće, škole i kolektive Federalno ministarstvo zdravstva izdaje sljedeće priopćenje za javnost.

Na osnovu člana 44. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službene novine Federacije BiH", broj 29/05), federalni ministar zdravstva, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, svake godine donosi Naredbu o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti. Ovom Naredbom uređuje se program obveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti u tekućoj godini.

U spornom tekstu koji je objavila FENA se, bez navođenja eventualnog izvora takve informacije, niti provjere informacije u Federalnom ministarstvu zdravstva, tvrdi da ovogodišnja Naredba propisuje i to da nevakcinirana djeca neće moći biti upisana u vrtiće, škole i kolektivne smještaje.

Ističemo da ova informacija nije točna. Federalno ministarstvo zdravstva ovom Naredbom nije, niti može zabraniti upis necijepljenje djece u predškolske i školske ustanove ili kolektivne smještaje.

Naredba o programu obveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti za 2017. godinu („Službene novine FBiH“ br. 19/17), kao i naredbe iz prethodnih godina propisuju obvezu provjere cijepljenog statusa prilikom upisa u sve vrste predškolskih ustanova; prilikom upisa u sve vrste škola, od osnovnih do visokih; prije izvođenja imunizacije po epidemiološkim indikacijama; prilikom prijema djece i mladih na bolničko liječenje; prilikom prijema u radni odnos; prilikom svake posjete liječniku (novorođenčadi, male djece, predškolske i školske djece i mladih); prilikom prijema djece u đačke i studentske domove; prilikom prijema osoba u kolektivne smještaje.

Ako se tom prilikom utvrdi da imunizacija nije kompletna, doktor medicine je dužan o tome obavijestiti osobu/roditelja/staratelja i u skladu s Programom obveznih imunizacija obaviti dodatno cijepljenje i/ili recijepljenje. Ukoliko osoba/roditelj ili staratelj odbije dodatnu cijepljenje/recijepljenje djeteta, doktor medicine izdaje potvrdu o nekompletnom cijepljenom statusu i obavještava nadležnog sanitarnog/zdravstvenog inspektora.

Ovo zato što je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano da je imunizacija obvezna, te nadležna inspekcija može izreći novčanu kaznu pojedincima koji odbijaju obveznu imunizaciju.

Ponavljamo, Naredba propisuje obveznu provjeru cijepljenog statusa, a ne zabranu upisa u predškolske i školske ustanove itd. Moguća sankcija za odbijanje obavezne imunizacije je novčana kazna, ali je generalni stav da ne treba pribjegavati represivnim mjerama, nego da se roditelji kroz neposredni razgovor s liječnicima trebaju upoznati sa svim znanstveno dokazanim prednostima i značajem imunizacije.

Sporna jučerašnja informacija izazvala je ogroman broj reakcija, pogotovo na društvenim mrežama, te se može promatrati i kao svojevrsni primjer kako neprovjerena ili pogrešno protumačena informacija može ogromnom brzinom da se proširi, izazove brojne nedoumice, rasprave, ali i nemir kod roditelja.

Upravo su neprovjerene, proizvoljne i znanstveno neutemeljene informacije jedan od uzroka pada obuhvata djece obaveznom imunizacijom u Federaciji BiH, ali i u pojedinim drugim zemljama Europe. S tim u vezi, savjetujemo roditelje da o važnosti, sigurnosti i efikasnosti cijepljenja razgovaraju sa svojim liječnicima, pedijatrima te nadležnim zdravstvenim institucijama.

Imunizacija nije samo jedna od najuspješnijih javnozdravstvenih intervencija u povijesti čovječanstva, nego i ljudsko pravo i jedan od ključnih elemenata u očuvanju zdravlja djece. Apeliramo na roditelje da u dogovoru sa svojim liječnicima i u skladu s Programom obvezne imunizacije cijepe svoju djecu, obzirom da vakcinalno preventabilne bolesti mogu izazvati ozbiljne komplikacije, pa čak i smrtne ishode."

Kopirati
Drag cursor here to close