Ljetna škola arduina

Hercegovački inženjeri u srednjoškolcima žele probuditi zanimanje za Arduino

Sci-Tech / Flash | 21. 07. 2016. u 14:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset i šest najboljih učenika iz osam hercegovačkih škola imat će priliku sudjelovati na radionicama koje će voditi mladi i perspektivni Hercegovci.

Naime, riječ je o prvom ljetnom arduino vikendu kojeg organizira Centar za tehničku kulturu u Mostaru u INTERA Tehnološkom parku Mostar.

U projektu sudjeluje 26 najboljih učenika iz osam škola a to su Gimnazija fra Grge Martića Mostar, Srednja strojarska škola Fausta Vrančića Mostar, Srednja elektrotehnička škola Ruđera Boškovića Mostar, Gimnazija Mostar, J.U.Druga Gimnazija Mostar, Srednja škola Čapljina, SSŠ Ruđera Boškovića Ljubuški, Sredanja škola dr. fra Slavka Barbarića Čitluk

Rad s djecom organiziran je u timovima koje će voditi mladi uspješni momci koji su podrijetlom iz Hercegovine, ali su zbog studija napustili naš kraj, te sada žive i rade u Zagrebu.

''Cilj čitavog projekta je probuditi kod srednjoškolaca želju za zanimanjima koja danas donose najveću dodanu vrijednost i mogućnost za uspješan rad i napredak, a k tome ponuditi i priču o mogućem povratku mladih inženjera u Hercegovinu. Projekt je okrenut budućnosti koja svoju snagu ima jedino u sadašnjem kvalitetnom obrazovanju'', navode iz Centra za tehničku kulturu.

Inače, Arduino je razvojna platforma otvorenog koda (eng., opensource), namijenjena svima koji na jednostavan način žele ući u uzbudljivi svijet elektronike.

''Srce Arduina jesu mikrokontroleri. Mikrokontroler je malo računalo sadržano na jednom integriranom sklopu. Kako je Arduino platforma otvorenog tipa - dozvoljeno je njezino dijeljenje i preuređivanje u svrhu kreiranja novih platformi koje su međusobno kompatibilne što je doprinijelo smanjenju cijene samog uređaja, razvoju široke ponude dodatnih modula, te omogućilo razvoj velike zajednice korisnika koji razmjenjuju rješenja i ideje. Ta baza akumuliranog znanja postala je glavna značajka Arduino platforme'', pojašnjavaju iz Centra.

Kopirati
Drag cursor here to close