Dan otvorenih vrata

FPMOZ: Vrhunski sportaši i učenici na studiju fizičke kulture

Sci-Tech / Flash | 25. 03. 2017. u 08:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studij fizičke kulture - FPMOZ ugostio je vrhunske sportaše i sportske djelatnike prilikom čega je predstavljen plan i program studija kao i naglašena važnost tjelesne aktivnosti u današnje vrijeme.

U prostorima Kampusa 2 FPMOZ-a u Rodoču okupilo se oko 150 maturanata i profesora tjelesne i zdravstvene kulture iz cijele Hercegovine na manifestaciji pod nazivom „Dan otvorenih vrata studija fizičke kulture“.

Program manifestacije otvorio je prodekan FPMOZ-a i pročelnik studija fizičke kulture dr.sc. Marin Ćorluka koji je pozdravio sve prisutne i ukazao na važnost kineziologije kao interdisciplinarne znanosti u suvremenom svijetu u kojem se nedostatak kretanja prepoznaje kao jedan od glavnih problema velikog broja izrazito negativnih utjecaja na čovjeka, priopćeno je.

Stoga su, kako nastava tjelesnog i zdravstvenog odgoja, tako i sportski klubovi i rekreativni sadržaji koji podrazumjevaju tijelesnu aktivnost kroz čitav životni vijek sve važniji i važniji. Samim tim zanimanje kineziologa postaje prepoznato na tržištu rada koje studentima fizičke kulture, odnosno budućim magistrima kineziologije otvara mogućnost zapošljenja u nastavi tjelesnog i zdravstvenog odgoja na svim razinama obrazovanja, u sportskim klubovima, u fitness i drugim rekreativnim centrima, u kineziterapiji, kao i u sportskom menadžmentu i širokom području kineziološke rekreacije.

Doc.dr.sc Zoran Čuljak predstavio je program studija fizičke kulture koji se izvodi po nastavnom planu i programu usklađenom po bolonjskom procesu, kao i stručni studij kineziologije koji daje mogućnost vanrednog studiranja za sve vrhunske sportaše, trenere, i sportske djelatnike.

Svoje iskustvo studiranja na ovom studiji svim prisutnim učenicima prenijeli su Željko Babić bivši izbornik hrvatske rukometne reprezentacije, Nikiša Kaleb rukometaš bivši hrvatski Olimpijac, Ivan Velić košarkaški trener, i Davor Vidačak sportski direktor košarkaškog kluba Jolly iz Šibenika.

Nakon teorijskog dijela uslijedile su praktične demonstracije studenata kako bi se prisutni učenici upoznali sa praktičnim dijelom nastave koja je na ovom studiju neizbježna i čini razliku od ostalih studija Sveučilišta u Mostaru.

Upravo ta praktična nastava je najveća draž ovog studija i čini studente prijateljima i pravom ekipom poručila je studentica Anđela Brečić koja je u ovom studiju pronašla ostvarenje svog životnog poziva.

Nakon praktičnih radionica iz Gimnastike, Borilačkih sportova, Kondicijske pripreme, Fitnesa i Aerobika, te plesnih koreografija nastavljeno je druženje i obilazak poluolimpijskog zatvorenog bazena studija fizičke kulture u Rodoču.

''Velik interes učenika za ovim studijem nama je pokazatelj važnosti i potrebe za tjelesnom aktivnosti u društvu, ali i odgovornost da kroz programe na našem studiju mladima pružimo znanja iz svih primjenjenih područja kineziologije od edukacije, sporta, kineziterapije do kineziološke rekreacije kako bi bili prepoznati na tržištu rada'', poručio je za kraj prodekan Ćorluka.

Kopirati
Drag cursor here to close