Zaštita telekoma

EU želi kontrolirati WhatsApp i Skype zbog besplatnih poziva

Sci-Tech / Flash | 18. 08. 2016. u 12:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internetske usluge poput Skypea ili Whatsappa, koje služe za pozive i poruke te zamjenjuju tradicionalne pozive ili SMS poruke, izravna su konkurencija klasičnim telekom uslugama, no nisu jednako regulirane pa su europski zakonodavci odlučili su to promijeniti, doznaje Financial Times.

Telekomunikacijske kompanije već nekoliko godina lobiraju protiv konkurenata koji pružaju usluge putem interneta, a istovremeno ne ulažu u razvoj mreže i ne plaćaju poreze u Europskoj uniji jer su u vlasništvu američkih tehnoloških kompanija.

WhatsApp je u vlasništvu Facebooka, dok je Skype u vlasništvu Microsofta, javlja Index.hr.

Europska komisija, kako doznaje Financial Times, priprema nova pravila za rujan kojim će ove internet servise staviti u isti regulatorni okvir koja vrijedi za klasične telekome.

Velike telekom kompanije kao što su španjolska Telefonica i francuski Orange godinama se žale da Google, Microsoft i sada Facebook profitiraju od slabe regulacije.

Francuski regulator telekom tržišta već je najavio da će u rujnu prisiliti Google, Viber i Skype da se registriraju za telekom usluge.

Nova EU pravila dat će veće ovlasti državama da samostalno reguliraju neke odnose

Na primjer, moći će utjecati na to da ih natjeraju da ponude nacionalni pristup brojevima hitnih služba.

Kopirati
Drag cursor here to close