od malih nogu se uči

Elektronske učionice u BiH - Napravljene za škole, dizajnirane za učenje

Sci-Tech / Flash | 24. 02. 2016. u 16:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Microsoft BiH i Comtrade Distribution prezentirali su mobilnu elektronsku učionicu. Riječ je o cjelovitom rješenju dizajniranom posebno za obrazovne ustanove koje podrazumijeva pokretne ormare s tablet uređajima, pristupom internetu i rješenjima za kolaboraciju i komunikaciju.

''Živimo u vremenu u kojem sam pristup informacijama nije dovoljan. Potrebno je da djeca imaju mogućnost da u mnoštvu informacija odluče koje su ispravne i važne, a koje nisu. Dodatno, oni treba da znaju na koji način pristupiti određenom problemu i kako ga riješiti. Te dvije vještine nisu sastavni dio jednog predmeta, već se stječu na različite načine kroz rad u timu i kolaboraciju. Elektronske učionice omogućavaju upravo to, te potiču interakciju i učenje. One osiguravaju da škole u našoj zemlji prate suvremene tehnologije koje su u svijetu odavno u upotrebi, a učenike pripremaju za budući rad u poslovnom okruženju'', istaknula je Anida Jusufović iz Microsofta BiH.

Dosad je ovo rješenje implementirano u više od 60 škola širom BiH u cilju unapređenja nastavnog procesa, te znanja i vještina kod učenika. Primjena elektronskih učionica u obrazovanju dokazano unapređuje vještine kod učenika koje je UNESCO prepoznao kao ključne za kasniji rad i zapošljavanje.

''Danas, gotovo da ne postoji zanimanje koje ne zahtijeva poznavanje suvremenih tehnologija. Stoga je izuzetno važno da učenicima, od najranijeg uzrasta, omogućimo edukaciju u toj sferi, a mobilne elektronske učionice su najbolji početak'', kazao je Omar Hasanbašić iz kompanije Comtrade Distribution.

Prezentacija mobilne elektronske učionice održana je pod okriljem konferencije 'Device Days', a Microsoft BiH izrazio je nadu da će u skorije vrijeme ovakve učionice krasiti još mnoge škole širom BiH.

Na konferenciji 'Device Day' IT kompanije i oficijelni partneri Microsofta BiH su imali priliku da prisustvuju prezentacijama novih Windows 10 HP uređaja, kao i da isprobaju uređaje različitih brendova podržanih Windows 10 operativnim sistemom, kao što su najnoviji Microsoft Lumia pametni telefoni, Acer, Asus, Lenovo i Toshiba uređaji, priopćeno je iz Microsofta BiH.

 

Ako ste nastavnik ili uitelj, pogledajte u nastavku linkove na kojima moete dobiti kompletan uvid u Microsft projekte...

Posted by Microsoft Bosna i Hercegovina on Monday, February 15, 2016
Kopirati
Drag cursor here to close