Preživljavanje

Električne jegulje daljinski upravljaju svojim žrtvama

Sci-Tech / Flash | 09. 12. 2014. u 14:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Električne jegulje daljinski upravljaju svojim žrtvama, pokazuje američko istraživanje koje je otkrilo da jegulje mogu na daljinu izazvati trzaje mišića riba i tako razotkriti mjesto na kojem se skrivaju.

Znanstvenici sa sveučilišta Vanderbilt otkrili su i da jegulje mog snažnim strujnim udarima nakratko paralizirati žrtvu izazivanjem opsežne nevoljne mišićne kontrakcije.

Već je dugo poznato da bijele električne jegulje koje žive u slivu Amazone mogu udarima napona do 600 volta onesposobiti žrtve, ali mehanizam izazivanja paralize nije bio jasan.

Profesor bioloških znanosti Kenneth Catania koji je vodio istraživanje na sveučilištu u Tennesseeiju izveo je niz pokusa koji pokazuju da strujni udari jegulje imitiraju električne impulse u motornim neuronima žrtava koji stimuliraju pokrete mišića, kad su ugrožene, te stanice simultano oslobađaju strujni udar, a niskovoltažni udari koriste se poput radara za pretraživanje okoliša.

Struju grabežljivci stvaraju u stanicama poput mišićnih koje se zovu elektrociti i čine većinu tijela te spremaju struju poput malenih baterija.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science.

Kopirati
Drag cursor here to close