Znanstveni skup

'Dani obiteljskog prava' u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 31. 03. 2017. u 14:35 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Njemačke fondacije za međunarodnu suradnju, danas je u Mostaru otvoren 5. međunarodni znanstveni skup Dani obiteljskog prava pod nazivom "Odsjeci prakse Europskog suda za ljudska prava u nacionalnim obiteljskim pravima".

Na skupu će radove prezentirati nastavnici i suradnici na predmetima iz oblasti obiteljskog prava i srodnih znanstvenih disciplina pravnih fakulteta državnih sveučilišta iz BiH, s pravnih fakulteta sveučilipta u Kragujevcu i Novom Sadu te sveučilišta u Rijeci i Zagrebu, a u radu skupa sudjeluju sudije općinskih sudova i stručni radnici centara za socijalni rad.

Po riječima redovne profesorice na Pravnom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Suzane Bubić, teme referata obuhvataju utjecaj prakse Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) na veliki broj oblasti obiteljskog prava: odnose između srodnika, istospolne zajednice, položaj transseksualnih osoba, odvojenost djece od roditelja i odražavanje osobnih odnosa, obiteljsko nasilje, tjelesno kažnjavanje djece, nasilni prekid trudnoće, surogat materinstvo, usvojenje, uticaj na hrvatsko obiteljsko zakonodavstvo, problem nestalih beba u Srbiji, povredu prava na suđenje u razumnom roku te društvenu funkciju presuda ESLJP.

''Ovaj skup je nastavak suradnje između akademske zajednice i pravnih praktičara, uspostavljene na prethodna četiri znanstvena skupa.

Nadamo se da će on doprinijeti nastavljanju i jačanju međusobne suradnje između bh. pravnih fakulteta, kao i njihove suradnje s fakultetima iz okruženja i drugim fakultetima čiji nastavnici sudjeluju u radu skupa'', naglasila je profesorica Bubić.

Dobrodošlicu prisutnima uime Univerziteta "Džemal Bijedić" poželio je prorektor za nauku i znanstveno-istraživački rad Elvir Zlomušica, koji im je zaželio uspješan i plodonosan rad te istaknuo kako je siguran da je ovo, osim znanstvenog skupa, i jedan transfer znanja prema okruženju kojem pripadamo.

Skup će biti zatvoren u subotu, 1. travnja, a upričen je u mostarskom hotelu "Old Town".

Kopirati
Drag cursor here to close