sezona gripe

Cijepljenje i higijena najbolja mjera zaštite od gripe

Sci-Tech / Flash | 02. 02. 2016. u 12:32 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine, sezona gripe u Federaciji BiH (2015./2016.) kasni u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima koji su prispjeli iz svih županija u Federaciji BiH, stopa posjeta ordinacijama zbog oboljenja sličnih gripi još je niža u odnosu na isti period prošle sezone gripe (sezona 2014./2015.).

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH potvrđeno je da je oboljenja slična gripi prijavilo sedam od deset županija u Federaciji BiH.

''Svakog tjedna registrira se nekoliko stotina oboljelih od oboljenja sličnih gripi. Obolijevaju svi, najčešće djeca školske dobi, a u porastu je broj oboljelih i u drugim dobnim skupinama, osim dobne skupine starijih od 65 godina gdje se registrira najmanji broj oboljelih'', navodi se.

Registriran je nešto veći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija (viroze, upale grla, bronhitis).

Sredinom siječnja registrirane su i teške akutne respiratorne infekcije, pacijenti s povišenom tjelesnom temperaturom, kašljem, otežanim disanjem, koji zahtijevaju hospitalizaciju i koji u svojoj povijesti bolesti imaju već neko oboljenje (srčani bolesnici, astmatičari, dijabetičari...).

''Zavod je zaprimio tri takve prijave. Smrtni slučajevi nisu prijavljeni. Slična situacija je i u Europi. Aktivnost gripe u europskoj regiji je na niskoj razini u većini država koje prijavljuju gripu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Europskom centru za zarazne bolesti, dok manji broj država prijavljuje srednju aktivnost'', navedeno je.

U uzorcima koji se testiraju na virus gripe i kod nas kao i u drugim državama Europe, prevladava virus gripe tip A H1N1 pdm09,virus sezonske gripe.

''Registrirani su i virus tip AH3N2 kao i virus tip B, virusi koji su također predviđeni da će biti u cirkulaciji u ovoj sezoni gripe. Ti virusi se nalaze u kompoziciji cjepiva protiv gripe koja su preporučena, za ovu sezonu'', preciziraju iz Zavoda.

U sjevernoj hemisferi, zima je vrijeme za gripu, ali točno vrijeme i trajanje sezone gripe varira. Nekad započne u listopadu, nekad kasnije, ali najveća aktivnost se registrira u periodu prosinac - veljača, a može trajati i do svibnja.

''U Federaciji BiH gripa zauzima prvo mjesto na listi vodećih zaraznih oboljenja. Svakako da nema mjesta za strah i paniku. Ono što treba poduzeti su preventivne mjere zaštite, cijepljenje na prvom mjestu, a svakako i mjere opće i osobne higijene'', priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Pojašnjavaju da je „virus gripe tip A H1N1 pdm09-virus (za koji se veže termin svinjska gripa) virus sezonske gripe".

Kopirati
Drag cursor here to close