Najbolji uspjeh do sada

Četiri brončane medalje mladih bh. matematičara na olimpijadi u Hong Kongu

Sci-Tech / Flash | 15. 07. 2016. u 09:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 57. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se održava u Hong Kongu bosanskohercegovački predstavnici ostvarili su najbolji uspjeh po broju nagrada u povijesti učešća, osvojivši četiri brončane medalje i dvije počasne pohvale.

Bosnu i Hercegovinu predstavljaju mladi matematičari Zlatko Salko Lagumdžija, Neira Kurtović, Adisa Bolić, Tijana Babić, Emin Mrkonja i Amar Kurić. Vođe ekipe su Jelena Radović (asistentica Filozofskog fakulteta, Departman za matematiku, na Palama) i Sead Delalić (student Odsjeka za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu).

Počasne pohvale osvojili su Emin Mrkonja i Amar Kurić, dok su Zlatko Salko, Adisa, Neira i Tijana osvojili bronzane medalje. Ostvaren je i najveći broj bodova u povijesti učešća naše države na međunarodnoj olimpijadi.

Međunarodna matematička olimpijada je najveće i najprestižnije natjecanje mladih matematičara u svijetu, a BiH sudjeluje od 1993. godine. Dosad su bh. natjecatelji osvojili šest srebrenih, 33 brončane medalje i 46 počasnih pohvala, priopćeno je iz Udruženja matematičara Sarajevske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close