Kud svi Turci, tu i mali Mujo

Ako EU ukine pomicanje sata i BiH će

Institut za mjeriteljstvo BiH nadležan je za realizaciju osnovnih SI jedinica, pa tako i za jedinicu vremena, odnosno službenog vremena u BiH
Sci-Tech / Flash | 15. 02. 2018. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko Europska unija donese odluku o ukidanju računanja zimskog i ljetnog vremena, BiH će slijediti pozitivne zakonske odredbe EU, potvrdili su za Nezavisne novine iz Instituta za metrologiju BiH.

Dodali su da je Institut za mjeriteljstvo BiH prema Zakonu o mjeriteljstvu BiH nadležan za realizaciju osnovnih SI jedinica, pa tako i za jedinicu vremena, odnosno službenog vremena u BiH, gdje vrijedi srednjoeuropsko vrijeme.

Podsjećamo, zastupnici Europskog parlamenta usvojili su nedavno rezoluciju u kojoj se poziva na izradu temeljne procjene sustava računanja zimskog i ljetnog vremena i, ako je to neophodno, promjenu pravila, odnosno ukidanje pomjeranja sata dva puta godišnje.

Tada je javnosti u BiH ostalo nejasno hoće li se odluka EU ako nastupi automatski primjenjivati, hoće li se donositi poseban zakon ili se neće primjenjivati jer nismo dio EU i tko je u BiH zapravo nadležan za kazaljke.

Kada je u pitanju EU, dalji potezi su na Europskoj komisiji, a iz Europskog parlamenta naveli su da će zastupnici pozvati Europsku komisiju da predloži ukidanje prakse da se kazaljke pomjeraju svakih šest mjeseci po jedan sat unaprijed, odnosno unazad.

Nezavisne novine podsjećaju da je zahtjev za ukidanje pomjeranja kazaljki pokrenut je zbog sve više dokaza o negativnom utjecaju te prakse. Raznim analizama je utvrđeno da promjena računanja vremena za jedan sat negativno utječe na zdravlje ljudi, te povećava rizik od srčanih bolesti kod starijih osoba. Osim toga, utječe na poljoprivredu, produktivnost, raste broj prometnih nesreća, a učenici bilježe slabije rezultate u školi.

Kopirati
Drag cursor here to close