Koledž

Nagrađena zelena zgrada u Mostaru

UWC Mostar, jedini tim i škola koji su predstavljali BiH na ovom prestižnom događaju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, očekuje vrijedna nagrada u vrijednosti od 100 000 $ za implementaciju projekta.
Sci-Tech / Flash | 13. 01. 2020. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) dobitnik je ovogodišnje 'Zayed Sustainability Prize' nagrade koja se od 2008. godine dodjeljuje za izvanredna rješenja u polju pet različitih kategorija: zdravlje, hrana, energija, voda i globalne srednje škole.

Učenici mostarskog koledža su ponudili najbolje rješenje u kategoriji globalnih srednjih škola s prijedlogom konstrukcije prve zgrade u Mostaru koja će biti energetski učinkovita i ekološki održiva. Radi se o rezidenciji 'Šantić' koja će biti otvorena u 2020. godini, a koja će, između ostalog, imati i solarne panele, tehnologiju uštede vode i posebne izolacije.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru ima za cilj osposobiti navedenu zgradu i za održavanje radionica i različitih aktivnosti za lokalnu zajednicu, što će ujedno doprinijeti i misiji škole u BiH i doprinosu razvoja postkonfliktnog društva. Tako će Mostar kroz implementaciju nagrađenog projekta dobiti prvu 'zelenu' zgradu.

UWC Mostar, jedini tim i škola koji su predstavljali BiH na ovom prestižnom događaju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, očekuje vrijedna nagrada u vrijednosti od 100 000 $ za implementaciju projekta.

"Zahvalni smo što smo dobili ovo značajno priznanje za naš rad. S našom novom rezidencijom ćemo se potruditi da proširimo naše aktivnosti u zajednici i da doprinesemo podizanju svijesti među lokalnim stanovništvom i učenicima", izjavio je Joesph Knight, jedan od članova pobjedničkog tima.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) osnovan je 2006. i jedan je od 18 koledža unutar UWC pokreta s jedinstvenom misijom doprinosa razvoju postkonfliktnog društva. U četrnaest godina rada u BiH, s učenicima iz skoro 90 država svijeta, Koledž je jedna od najboljih IB škola u svijetu, te inicijator brojnih humanitarnih i kulturnih manifestacija i događaja u gradu Mostaru i šire.

Koledž svoje učenike educira da cijene različitosti, istovremeno promovirajući jednakost, toleranciju i kritičko razmišljanje, a proces aplikacije za novu generaciju učenika je trenutno u tijeku.

Kopirati
Drag cursor here to close