Medalje i priznanja

Veliki uspjeh inovatora iz Posušja, Ljubuškog i Širokog Brijega

Zlatnu medalju bukureštanskog sveučilišta dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, za vodilicu lanca ručne motorne pile, koja ne koristi mašinsko ulje. Sadiković je dobio i srebrene medalje u oba grada.
Sci-Tech / Flash | 24. 06. 2018. u 10:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa šest inovacija, predstavljenih tijekom tri dana u Poljskoj i Češkoj, bosanskohercegovački inovatori osvojili su čak 15 priznanja. Najnovija priznanja bh. inovatori su osvojili na izložbama u Katowicama i Trinecu, dva susjedna grada u rudarskoj oblasti Šlezija, prvi u Poljskoj, drugi u Češkoj.

Čak tri zlatne medalje dobio je Posušak Ivan Milićević, strojarski inženjer, za inovaciju 'injekcija bez vidljive igle'. Dvije je dobio od organizacionih komiteta, a treću od Politehničkog sveučilišta u Bukureštu.

Vrijedno je istaknuti čime se rukovode na ovom Univerzitetu kada odabiru kome dodijeliti priznanje, a o čemu najbolje svjedoči sintagma: "Za izvanredno dostignuće u inovatorstvu, kroz posvećenost i upornu želju za pomicanjem granica u onome što može biti ostvareno putem znanosti i tehnologije". Tu je i ne toliko poticajna koliko izazovna službena deviza Sveučilišta: 'Kroz trnje do zvijezda'.

Dvije zlatne medalje dobio je dr. sc. Fikret Alić, profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli, za 'nano-magnetički filter fluida'.

Zlatnu medalju bukureštanskog sveučilišta dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, za vodilicu lanca ručne motorne pile, koja ne koristi mašinsko ulje. Sadiković je dobio i srebrene medalje u oba grada.

Srebrene medalje u Poljskoj dobili su Borko Babalj, iz Trebinja (naočale sa lećama bez okvira i bez krila za držanje na ušima) i Josip Gujić, Kakanj (držač za poravnavanje knjiga na policama), dok su u Češkoj nagrađeni brončanim medaljama.

Zoran Kutle iz Širokog Brijega dobio je srebrenu medalju u Češkoj, a brončanu u Poljskoj, za "višečlanu spiralnu oprugu". Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine dobila je počasnu diplomu u Trinecu, zbog predstavljanja inovacija svojih članova na izložbi 'Invent-Arena'.

Cjelokupni dojam izuzetne uspješnosti potvrđuje i činjenica da je Svjetsku federaciju inovatorskih orgnizacija (IFIA) predstavljao njen direktor Husein Hujić, koji obavlja dužnost generalnog tajnika bh. Asocijacije.

U ime bh. laureata, nagrade je u Katowicama preuzeo Predrag Kovač, stalni član Organizacionog odbora izložbe u Trinecu. Povodom još jednog velikog uspjeha zadovoljstvo nastupom Asocijacije inovatora BiH izrazio je predsjednik Češke unije inovatora i racionalizatora Lukaš Zmekšal, priopćeno je iz ove asocijacije.

Kopirati
Drag cursor here to close