Prvi HACHtheZEN

48 sati nespavanja za čišće okruženje

15 timova i ukupno 58 sudionika borilo se za glavnu nagradu od 3000 KM i mjesto na plaćenoj praksi u kompaniji ZenDev.
Sci-Tech / Flash | 28. 06. 2022. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 24.6. do 26.6. u sarajevskom i mostarskom uredu IT kompanije ZenDev održan je hackathon koji je imao za cilj kreirati aplikaciju za Žuću - pokret svjesnih građana za čišči okoliš.

15 timova i ukupno 58 sudionika borilo se za glavnu nagradu od 3000 KM i mjesto na plaćenoj praksi u kompaniji ZenDev.

''Organizacija je bila na svjetskoj razini, tema je aktualna pa smo bili motivirani da što bolje uradimo aplikaciju, jer će se u budućnosti zaista koristiti i pomoći da naše okruženje bude bolje. Atmosfera tijekom cijelog događaja i ekipa iz ZenDeva su bili pristupačni i učinili su da se osjećamo dijelom ekipe'', rekao je Amel iz tima Paralelopitedi.

''Iako se nismo poznavali prije, super smo se snašli kao tim i osvojili 3.mjesto. Ovo je moj prvi  hackathon i želim preporučiti svim studentima IT-a da iskorištavaju ovakve prilike jer će naučiti jako mnogo, upoznati super ljude i saznati o projektima i kulturi kompanije'', zaključila je Ivana iz tima Fordor.

Pobjednici i dobitnici novčane nagrade i tehničke opreme su:

Prvo mjesto: Uživaoci Alhamijado Književnosti (Adnan Mahmić, Adnan Palavra, Hamza Kovačević, Haris Kukuruzović i Muhamed Omerović)

Drugo mjesto: Task Force 141 (Anes Ljubuškić, Faris Hadžiomerović, Hana Fejzić, Lamija Babović i Sanel Novalić) 

Treće mjesto: Fordor (Amar Alikadić, Ilhan Nezirić, Ivana Škobić i Sanjin Pajić)

Red Bull je držao ekipu budnom, a kolege iz R&S Sarajevo su osigurale nagrade za 2. mjesto dok je Sync. d.o.o. pripremio nagrade za 3.mjesto.

Ovo je prvi Hackathon u organizaciji ZenDev-a. Nastao je kao ideja kako bismo što bolje upoznali naše buduće potencijalne zaposlenike i u isto vrijeme pomogli zajednici u kojoj djelujemo te na taj način riješili naš lokalni, realni problem. U 48 sati imali smo priliku družiti se sa ekipom i vidjeti na djelu njihove tehničke sposobnosti i timski duh što će nam pomoći pri odabiru 12 najboljih individualaca za plaćenu ljetnu praksu.

Organizatori su pozvali sve IT entuzijaste da se uključe u praktične projekte i svakako prate buduće prilike.

Kopirati
Drag cursor here to close