Sjednica

ZZO HNŽ-a u prvom polugodištu uprihodio 95.999.803 marke

Usvojena izvješća odnose se na razdoblje 1. siječnja do 30. lipnja ove godine.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 09. 2023. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / ZZO HNŽ

Članovi Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (UV ZZO HNŽ) na sjednici održanoj u četvrtak razmatrali su i usvojili izvatke iz zapisnika s prethodnih sjednica, sedam izvješća, jednu odluku, Izmjene i dopune Plana javnih nabavki za 2023. i Pravilnik o izmjeni Pravilnika o sufinanciranju troškova liječenja, nabave lijekova medicinskih sredstava i specifičnih ortopedskih pomagala.

Usvojena izvješća odnose se na razdoblje 1. siječnja do 30. lipnja ove godine. U prvoj polovini 2023. godine, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, broj ispisanih recepata povećan je za 33.535 recepata (5,7 posto) uz istovremeno povećanje broja izdanih pakiranja lijekova za 36.075 pakiranja (4,9 posto), a ukupan utrošak sredstava za financiranje lijekova s Liste lijekova povećan je za 546.743 marke (7,7 posto), priopćeno je iz ZZO HNŽ-a.

Rast broja doznaka

Također, Upravno vijeće Zavoda razmatralo je Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana za navedeno razdoblje i donijelo Odluku o njegovom usvajanju.

Iz analize koju je izradila Stručna služba Zavoda, evidentan je rast broja doznaka za 4,4 posto i rast troškova po refundiranim doznakama od 23,3 posto, odnosno 214.201 marku.

Na prvom mjestu po broju doznaka nalaze se dijagnoze koje se odnose na njegu člana obitelji, koje čine 19 posto u ukupnom broju refundiranih doznaka.

Potrošnja ortopedskih i drugih pomagala za navedeno razdoblje uvećana je za 12,7 posto realiziranih odobrenja i utrošenih financijskih sredstava u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Najveći porast potrošnje zabilježen je kod pomagala kao što su pelene, senzori za mjerenje šećera u krvi za osobe do 26 godina starosti, pacemaker, intraokularna leća za operaciju katarakte, natkoljena proteza za osobe do 26 godina starosti, EVAR i gamma klin.

Kada je riječ o liječenjima osiguranika Zavoda provedenim izvan HNŽ-a u razdoblju 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj realiziranih uputnica povećan je za 27 posto, dok su troškovi liječenja smanjeni za 10,9 posto.

"Tumori" vodeća po potrošnji sredstava

Skupina bolesti "tumori" i dalje su vodeća skupina po ukupnoj potrošnji sredstava koja Zavod izdvaja za liječenje osiguranika izvan HNŽ-a. Također, Upravno vijeće Zavoda razmatralo je Izvješće o izvršenju financijskog plana Zavoda za navedeno razdoblje i donijelo Odluku o njegovom usvajanju.

U razdoblju siječanj - lipanj 2023. godine, ukupno ostvareni prihodi i primici Zavoda ostvareni su u iznosu od 95.999.803 marke što je 8,31 posto više od iznosa planiranog Financijskim planom Zavoda za prvih šest mjeseci 2023. godine. Ukupni rashodi i kapitalni izdaci ostvareni su u iznosu od 76.697.817 maraka (3,42% niže od planskog prosjeka).

Usporede li se ukupni prihodi i ukupni rashodi financijski rezultat poslovanja Zavoda u prvom polugodištu 2023. godine je pozitivan u iznosu od 19.301.987 maraka.

Pored navedenog, članovi Vijeća razmatrali su i donijeli Odluku o refundiranju troškova osiguranim osobama Zavoda HNŽ-a za pruženu uslugu biomedicinski pomognute oplodnje, Odluku o usvajanju Izvješća o provedenim postupcima javnih nabava za navedeno razdoblje, Odluku o popisu i imenovanju Središnjeg popisnog Povjerenstva, Odluku o Izmjenama i dopunama Plana javnih nabava za 2023. godinu i Pravilnik o izmjeni Pravilnika o sufinanciranju troškova liječenja, nabave lijekova, medicinskih sredstava i specifičnih ortopedskih pomagala.

Kopirati
Drag cursor here to close