Svjetski dan dijabetesa

Život s dijabetesom - Najmlađi pacijent u Mostaru proslavio prvi rođendan

Dijabetes nije bauk, ali zahtjeva određena pravila kojih se pacijent mora pridržavati - uravnotežena prehrana, redoviti obroci, tjelesna aktivnost i redovito davanje inzulina.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 11. 2019. u 09:02 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Odjelu za pedijatriju Sveučilišne klinike Mostar ove godine najmlađi pacijent obolio od dijabetesa proslavio je svoj prvi rođendan, dok je najmlađi pacijent ikad zabilježen u mostarskoj bolnici imao tek četiri i pol mjeseca.

''Dijabetes nije bauk, ali zahtjeva određena pravila kojih se pacijent mora pridržavati - uravnotežena prehrana, redoviti obroci, tjelesna aktivnost i redovito davanje inzulina'', objašnjava za Bljesak.info Željka Bilinovac pedijatrica spec. endokrinologije i dijabetologije u SKB Mostar. Najvažniju ulogu u svemu, ističe, ima obitelj.

Senzor za mjerenje glukoze

''Ukoliko su roditelji male djece oboljele od šećerne bolesti dobro educirani, život oboljelih može biti skoro kao normalan. Naš savjet je da se ne pravi razlika i da se doma svi pravilno hrane. Ako je čitava obitelj u tome i ako svi pomažu pacijentu da se on pridržava tih pravila, njihov život je sasvim normalan'', objašnjava.

Pomak u življenju i zdravstvenoj njezi pacijenata oboljelih od dijabetese u BiH je znatno kvalitetniji ali, dr. Bilinovac ističe, moglo bi i bolje. Senzori za mjerenje glukoze u krvi, aparat je koji bi puno pomogao malim pacijentima.

''Ako nema senzore dijete se treba dnevno ubosti u prst šest do deset puta, a nekada i više. Zamislite kako je to malim pacijentima. Roditelji se trude svojoj djeci priuštiti te senzore, ali nije to uvijek lako'', objašnjava doktorica Bilinovac.

Broj oboljelih od dijabetesa u svijetu svake godine je sve veći.

Sedam oboljelih u HNŽ-u

Kontrola dijabetesa kod djece u Hercegovačko-neretvanskoj županiji na zadovoljavajućoj je razini. Kako ističe dr. Bilinovac ove godine naša županija bilježi najniži broj novooboljelih, ukupno njih sedam.

''Djeca dolaze na vrijeme, u stanju predijabetesa. Stavljamo ih na pravilnu prehranu i uz dovoljne doze vitamina D stanje se popravlja. Nama je cilj uhvatiti dijabetes prije nego što se bolest razvije'', ističe.

Čovjeku se čini teško kada mala djeca, pa i ona predškolske dobi, dobiju dijabetes. Doktorica Bilinovac iz iskustva objašnjava kako roditelji kad prihvate i nauče živjeti s tim, život oboljelima i cijeloj obitelji bude lakši.

''Djeca koja rano obole od malih nogu nauče se pravilno hraniti i živjeti s dijabetesom. Oni ne znaju za drugo i pridržavaju se svojih pravila. Moje iskustvo pokazuje kako je najteže kada se oboli u pubertetu. To zahtjeva puno više odricanja i kontrole'', govori. 

Borba za bolje uvjete

Često takav vid života nije jednostavan, zdrava hrana je skupa, potrebni su senzori za mjerenja glukoze u krvi i redovite terapija. Ekonomska situacija u BiH ne olakšava stvar oboljelima. Važna je borba cijele zajednice i udruženja dijabetičara kako bi djeca imala sve što bi im olakšao život s dijabetesom. 

S tim ciljem u rujnu Zastupnički dom Federacije BiH odobrio je da pacijenti u Federaciji BiH oboljeli od dijabetesa tipa 1 i rijetkih vrsta dijabetesa besplatno dobivaju kontinuirane mjerače glukoze u krvi, na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja.  Međutim, dok ta inicijativa zaživi u praksi, troškovi za senzore za mjerenje glukoze u krvi malim pacijentima i dalje će ići na teret roditelja.

''Isplativije je dati dijabetičarima sve što je potrebno za kontrolu nego liječiti posljedice dijabetesa'', ističe na kraju dr. Bilinovac.

Kopirati
Drag cursor here to close