Sputnik V

Zašto je Republika Srpska duplo skuplje platila rusko cjepivo?

''Vidim da se prave medijski spinovi. Pozivam sve koji mogu nabaviti jeftinija cjepiva da se jave Vladi'', rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 02. 2021. u 08:13 BHRT
Dobavljač i dalje ne objavljuje ugovor o nabavci ruskog cjepiva za RS

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok Federacija Bosne i Hercegovine čeka početak imunizacije, javnost u Republici Srpskoj čeka odgovor na pitanje zašto je rusko cjepivo plaćena duplo skuplje nego što je njegova cijena na tržištu. Jesu li poskupjeli troškovi prijevoza i skladištenja, nije poznato, jer dobavljač ''Krajina grupa'' odbija da objavi ugovor s ruskim fondom za direktne investicije.

Iako doza Sputnjika V, dovoljna za cijepljenje i ponovno cijepljenje, u Rusiji košta 32 marke, Republiku Srpsku je koštala 57 maraka. U Ugovoru za nabavku 200.000 cjepiva sa dobavljačem ''Krajina grupa'' iz Banjaluke, navedena je ukupna vrijednost ponude – 13,4 milijuna maraka, sa PDV-om.

''Zašto je cjepivo za građane RS duplo skuplje od tržišnog? Imamo najave iz nekih kantona da će kupiti mnogo jeftinija cjepiva'',  rekao je Duško Ivić, zastupnik u NSRS (DNS).

Razlika između tržišne cijene i one koju je platila RS za 200.000 doza cjepiva je oko pet milijuna maraka. Tim novcem se mogla osigurati imunizacija za još 150.000 građana, računaju u odnedavno oporpebnom DNS-u, što premijer Višković naziva politikanstvom.

''Vidim da se prave medijski spinovi. Pozivam sve koji mogu nabaviti jeftinija cjepiva da se jave Vladi'', rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Koliki su troškovi prijevoza i skladištenja cjepiva, i da li je bilo neočekivanih poskupljenja, nije poznato, jer dobavljač ''Krajina grupa'' odbija da objavi ugovor s ruskim fondom za direktne investicije. Istovremeno, naležni ministar Alen Šeranić tvrdi da je sve transparentno.

''Sve je javno i transparentno. Ni u jednom trenutku nismo htjeli da prikažemo nešto kako nije'', istakao je Šeranić.

Nakon lošeg iskustva u vezi sa nabavkom respiratora u Vladi Federacije BiH nisu spremni na samostalnu nabavku cjepiva. Računaju na Vijeće ministara i najavljenih 24.000 doza putem Kovaksa, od kojih 40 posto ide u RS.

''Dolazak cjepiva ne zavisi od Federacije BiH. Država je potpisnik ugovora'', kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH

Iz Instituta su, nakon prozivki oporbe, priopćili su da nijedna ustanova ne može uvesti ili distribuirati cjepivo ili bilo koji drugi lijek, da je jedini zakonit način preko veletrgovaca, te da se cijena koju nudi proizvođač odnosi na cijenu u toj zemlji, bez dodatnih troškova.

Kopirati
Drag cursor here to close