SZO

Zagađenje zraka uzrokuje sedam milijuna smrtnih slučajeva godišnje

Prema podacima ove organizacije Ujedinjenih naroda (UN), devet od deset osoba udiše zrak koji sadrži visok nivo zagađujućih materija.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 01. 2020. u 11:33 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od posljedica zagađenja zraka godišnje u svijetu umre sedam milijuna ljudi, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima ove organizacije Ujedinjenih naroda (UN), devet od deset osoba udiše zrak koji sadrži visok nivo zagađujućih materija.

Trećina smrti uzrokovanih od moždanog udara, raka pluća i srčanih bolesti posljedica je zagađenja zraka, što je jednako učinku od pušenja, navodi UN.

"Od smoga koji je prekrio gradove do dima u zatvorenim prostorijama, zagađenje zraka predstavlja veliku prijetnju zdravlju i klimi. Kombinirani učinci zagađenja zraka u okolini i domaćinstvu svake godine izazivaju oko sedam milijuna preuranjenih smrtnih slučajeva, uzrokovanih uglavnom od moždanog udara, srčanih bolesti, kronične opstruktivne plućne bolesti, raka pluća i akutnih respiratornih infekcija", navode iz SZO.

Dodaju da je više od 80 posto ljudi koji žive u gradskim sredinama gdje se prati kvaliteta zraka izloženo nivou zagađenja zraka koji premašuje sigurnosnu granicu Svjetske zdravstvene organizacije.

Navode da su zemlje s niskim i srednjim dohotkom najviše izložene takvim materijama kako u zatvorenim tako i vanjskim prostorima.

Iz SZO navode da surađuju s državama članicama na praćenju zagađenja zraka i poboljšanju njegovog kvaliteta.

Kopirati
Drag cursor here to close