Problem na pomolu?

WHO zabrinut: Zalihe cjepiva protiv kolere su "prazne ili ekstremno male"

''Nemamo više cjepiva. Više ih država nastavlja tražiti i to je ekstremno izazovno'', rekao je Philippe Barboza, zadužen za borbu protiv kolere u WHO-u.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 12. 2022. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je rekao da su globalne zalihe cjepiva protiv kolore „trenutno prazne ili ekstremno male“, u vrijeme dok se u svijetu ponovno javlja ta bolest.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda izvijestila je da se kolera javila u 30 država diljem svijeta, što je za trećinu više nego ranije, javlja Hina.

''Nemamo više cjepiva. Više ih država nastavlja tražiti i to je ekstremno izazovno'', rekao je Philippe Barboza, zadužen za borbu protiv kolere u WHO-u.

“Sva proizvedena cjepiva već su raspoređena”, dodao je.

Barboza se referirao na zalihe za hitne slučajeve za koju je zadužena Međunarodna koordinacijska skupina za nabavu cjepiva kojom upravlja WHO s partnerima.

Ona obično posjeduje oko 36 milijuna doza cjepiva godišnje. Nestašica je ove godine primorala WHO da u listopadu privremeno obustavi standardnu strategiju cijepljenja s dvije doze.

Barboza je rekao da je kriza potaknuta i zbog odluke indijskog proizvođača da zaustavi proizvodnju.

Kolera se pojavila u mnogim siromašnim državama u kojima traju sukobi, poput Haitija i Jemena, no i u zemljama poput Libanona koji je donedavno bio država srednjeg dohotka.

Kopirati
Drag cursor here to close