Još smo na oprezu

WHO upozorava: Pandemija COVID-19 zapravo nikad nije prestala

Iako su se mnogi ponadali da bi WHO nakon najnovijeg sastanka mogao proglasiti kraj pandemije novog koronavirusa, to se nije dogodilo, već je iz te organizacije poručeno da pandemija zapravo nikad nije ni prestala.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 02. 2023. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zaključili su da je pandemija COVID-a i dalje globalna zdravstvena prijetnja. S druge strane, nadaju se da smo došli do njezine prijelazne točke.

U proteklih osam tjedana više od 170.000 ljudi izgubilo je živote od COVID-19. I to su samo prijavljeni smrtni slučajevi. Znamo da je stvarni broj puno veći, rekao je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare.

Nema prestanka pandemije

Iako je eliminacija ovog virusa iz ljudskih i životinjskih područja vrlo malo vjerojatna, ublažavanje njegova razornog utjecaja na morbiditet i mortalitet moguće je te treba i dalje biti prioritetni cilj, zaključak je pak Odbora za hitne slučajeve međunarodnih zdravstvenih propisa WHO-a s njihova posljednjeg sastanka.

Spomenuti odbor primjećuje da se zdravstveni sustavi bore s trenutačnim razinama COVID-19, uz druge bolesti. Pandemija je isto tako samo pogoršala globalni nedostatak radne snage u zdravstvu.

Odgovor bio bi ''da, očito'', iz perspektive osobe koja pruža hitnu zdravstvenu skrb, koja gleda prema naprijed. Odjeli hitne pomoći puni su diljem zemlje, kao posljedica nizvodnih učinaka pandemije, i s povećanim zahtjevima, i sa smanjenim kapacitetom protoka, zbog popunjenosti bolničkih kreveta, naglašava David Caldicott, konzultant za hitne slučajeve Australskog nacionalnog sveučilišta, komentirajući navedeni zaključak WHO-a.

Unatoč svim tekućim problemima, mnoge zemlje, uključujući i SAD, već jesu ili planiraju uskoro ukinuti svoje hitne zdravstvene ustanove, što će pacijente izložiti sve većim troškovima liječenja. SAD trenutačno ima oko 500 poznatih smrtnih slučajeva dnevno od novog koronavirusa.

Moja je poruka jasna: ne podcjenjujte ovaj virus. Iznenađivat će nas i nastavit će nas iznenađivati, i nastavit će ubijati ako ne učinimo više da zdravstveni alati budu dostupni ljudima koji ih trebaju i da se sveobuhvatno pozabavimo dezinformacijama, upozorava šef WHO-a.

Nastaviti s intenzitetom cijepljenja

Iako još nije postao endemičan, jasno je da se SAR-COV-2 trajno udomaćio u ljudskoj i životinjskoj populaciji u doglednoj budućnosti. To znači da je još važnije nastaviti s intenzitetom cijepljenja, osobito kod najugroženijih ljudi, poručuju iz WHO-a. Međutim, reakcija stanovništva i vlada također slabi u ovom kritičnom području, čak i u zemljama poput koje su imale početne visoke stope cijepljenja.

Nastavak klasificiranja pandemije kao hitne situacije ne znači da je situacija teška kao prije. Hibridni imunitet od cijepljenja i prirodnih infekcija, kao i antivirusni lijekovi, smanjili su njegovu težinu. Cilj je prijelaz na održiviju, dugoročniju fazu upravljanja s COVID-19, no zanemarivanje mjera za smanjenje infekcija riskira napredak koji je dosad postignut.

I dalje se nadamo da će u nadolazećoj godini svijet prijeći u novu fazu, u kojoj ćemo smanjiti broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva te da zdravstveni sustavi mogu upravljati s COVID-19 na integriran i održiv način, poručuje šef WHO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close