Raste i zabrinutost

WHO podigao opasnost od koronavirusa na "vrlo visoku"

WHO je ranije u petak objavio da se epidemija "širi" i može stići u većinu, ako ne i u sve države.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 02. 2020. u 18:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podigla je u petak rizik vezan uz koronavirus na "vrlo visok", što je najviša moguća razina, nakon što je zaraza potvrđena kod oko 79.000 ljudi u Kini i više od 5000 u ostatku svijeta.

"Naši su epidemiolozi pratili bez prestanka razvoj događaja i sada smo podigli našu procjenu rizika širenja i rizika utjecaja Covida-19 na vrlo visoku na svjetskoj razini", rekao je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare u Ženevi.

"Nastavak povećanja broja slučajeva i broja zahvaćenih zemalja kroz posljednjih nekoliko dana razlog su za zabrinutost", naglasio je.

Također je rekao da se kroz nekoliko tjedana očekuju prvi rezultati istraživanja razvoja cjepiva.

WHO je ranije rizik imenovao kao "visok".

Kina je u posljednja 24 sata rekla da je novozaraženih slučajeva 329, što je najmanje u posljednjih mjesec dana.

Osim Kine, žarišta su Južna Koreja, Japan, Iran i Italija, koja je najteže pogođena zemlja u Europi.

Dosad je u Kini umrla 2791 osoba a u ostatku svijeta 67.

"Ono što sada vidimo, to su epidemije vezane uz Covid-19 u više zemalja, ali većina slučajeva i dalje se može pripisati poznatim kontaktima ili skupinama slučajeva", dodao je Ghebreyesus.

"Ključ za zaustavljanje koronavirusa je prekinuti lanac prijenosa", naglasio je šef WHO-a.

Iako je podigao razinu rizika, WHO još uvijek ne smatra da se radi o pandemiji.

Ta je organizacija u petak objavila izvješće u kojem kaže da svijet nije spreman provesti onakvu vrstu mjera koje su zauzdale epidemiju u Kini.

"To su jedine mjere za koje se do sada potvrdilo da prekidaju ili smanjuju na minimum lanac prijenosa kod ljudi", kaže se u izvješću.

"Ključno kod tih mjera je iznimno proaktivni nadzor kako bi se odmah detektirali slučajevi, vrlo brza dijagnoza i hitna izolacija, rigorozno praćenje i karantena bliskih kontakata, i iznimno visok stupanj razumijevanja i prihvaćanja tih mjera kod stanovništva", pojašnjava se u tom tekstu.

WHO je ranije u petak objavio da se epidemija "širi" i može stići u većinu, ako ne i u sve države, javlja Hina.

Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier naglasio je i kako organizacija veoma pomno istražuje izvještaje o slučajevima ponovne zaraze.

"Moramo pažljivo proučiti kako su provedeni ti testovi, kako je osoba pregledana, je li možda postojao previd da je osoba i dalje imala negdje virus u tijelu, je li ona ponovno zaražena drugim putem ili sredstvima", rekao je glasnogovornik.

"Trenutno ne možemo reći je li moguće vraćanje virusa ili ponovna zaraza".

"Općenito smo očekivali da će osoba koja je bila zaražena koronavirusom biti imuna barem neko vrijeme. No to je nešto što još ne znamo", zaključio je glasnogovornik.

Kopirati
Drag cursor here to close