Novo upozorenje

WHO: Evo kada bi pandemija trebala prestati

Na 53 teritorija koliko ih europska regija ima po mjerilima WHO-a, tek 26 posto stanovništva primilo je prvu dozu cjepiva.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 05. 2021. u 19:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija covida-19 će prestati tek kada se barem 70 posto svjetskog stanovništva bude cijepilo, upozorio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu, pozivajući da se cijepljenje ubrza i da budemo oprezni dok se ublažavaju restrikcije.

"Nemojte misliti da je pandemija gotova. Pandemija će se zaustaviti tek kada bude procijepljeno barem 70 posto stanovništva", istaknuo je Hans Kluge u razgovoru za AFP, izrazivši žaljenje zbog 'još uvijek presporog cijepljenja', pa tako i u Europi.

Na 53 teritorija koliko ih europska regija ima po mjerilima WHO-a, tek 26 posto stanovništva primilo je prvu dozu cjepiva.

U Europskoj uniji 36,6 posto stanovnika je primilo barem jednu dozu, pokazuju podatci AFP-a, a 16,9 posto je potpuno cijepljeno.

Razlog zabrinutosti na tom kontinentu je sve veća zaraznost novih sojeva, prenosi Hina. 

"Znamo primjerice da je (inačica) B.1617 (prvi put otkrivena u Indiji) zaraznija od B.117 (otkrivena prvo u Velikoj Britaniji), koja je pak zaraznija od ranijeg soja", rekao je belgijski liječnik.

Takozvana indijska inačica prisutna je u 27 od 53 zemlje na tom području, gdje broj novozaraženih i umrlih pada peti tjedan zaredom, dosegnuvši najnižu razinu od sredine listopada.

Premda cjepiva trenutačno djeluju na mutacije koronavirusa, oprez nije naodmet.

Kluge je izrazio zabrinutost zbog toga što “ljudi slabije paze i postaju nerazumni te misle da je pandemija zaustavljena jer su primili prvu, pa i drugu dozu cjepiva”.

Pandemija se sporije širi u svijetu četvrti tjedan zaredom, napose u Europi gdje se povlači od sredine travnja, pokazuju službeni podatci koje je prikupio AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close