Ne od dana javljanja

Nova pravila za samoizolaciju djece u školama i vrtićima

Vrtićka i školska djeca će ići u samoizolaciju od dana kontakta sa zaraženom osobom
Lifestyle / Zdravlje | 28. 09. 2020. u 13:39 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za razliku od dosadašnje prakse, vrtićka i školska djeca će od sada ići u samoizolaciju od dana kontakta sa zaraženim djetetom, potvrđeno je iz Doma zdravlja Mostar za Bljesak.info.

''Ovo nije odluka Doma zdravlja, već Kriznog stožera HNŽ-a koja nam je stigla prije nekoliko dana. Prije se samoizolacija vodila od dana javljanja liječniku, a od sada će se voditi od dana zadnjeg kontakta sa zaraženom osobom'', rekla je za Bljesak.info Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar.

Dodala je, da će se ubuduće ovako postupati i prema svoj populaciji.

Podsjetimo, ovo je bio jedan od zahtjeva roditelja u HNŽ-u, koji su prosvjedima i peticijom  tražili bolju organizaciju nastave i realnije mjere.

''Zahvaljujemo liječnicima obiteljske medicine i epidemiolozima što su razumno razmotrili mjeru da se izolacija računa od posljednjeg kontakta s pozitivnom osobom. Nadamo se kako su iznašli rješenje za roditelje čija su djeca u samoizolaciji, koji nisu u mogućnosti ostaviti dijete samo kući'', rekli su za Bljesak.info roditelji okupljeni oko Udruge Naša djeca, koji kažu kako ih zanima i koliko je djece u samoizolaciji razvilo simptome jer i dalje inzistiraju na tome da samo pozitivan slučaj ide u samoizolaciju.

Podsjetimo, roditelji su više puta pozivali na sastanak sve relevantne institucije, od Ministarstva zdravstva, Kriznog stožera, pa do Ministarstva obrazovanja koje im niti jednom nije odgovorilo na poziv od početka školske godine.

Inače, iz Udruge su ranije naveli kako je u ponedjeljak, 14. 9. 2020. godine, Udruga roditelja Naša djeca 2014 organizirala je prosvjednu šetnju pod sloganom ''SOCIJALIZACIJA, NE EKRANIZACIJA'', na kojoj je više stotina roditelja dalo podršku Udruzi.

Tijekom prosvjeda više od 600 roditelja potpisalo je Peticiju i na taj način podržalo zahtjeve Udruge i to:
•    online nastava isključivo u slučaju opće karantene
•    izricanje mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu.
•    mjerenje temperature djeci doma, a ne pri ulasku u školu
•    obavezno uvođenje velikog odmora za učenike svih razreda na otvorenom
•    ukidanje ograničenja maksimalnog broja učenika na 15 i formiranje razreda ovisno o kapacitetu učionica
•    ispitati koliko mjere utječu na psihološki i socijalni razvoj djeteta



Kopirati
Drag cursor here to close