Razbijanje stigme

VIDEO| Evo kako izgleda radni dan Centra za liječenje ovisnosti Mostar

Stručni tim Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar otkrio je kako izgleda ulazak jednog pacijenta u program Centra te kako izgleda jedan njihov dan s korisnicima.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 07. 2021. u 19:14 Bljesak.info
Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar- ustanova koja razbija stigme

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar odlučio je razbiti stigmu i javnosti pokazati kako zapravo izgleda jedan njihov radni dan, ali i kako osoba može ući u proces liječenja. 

Naime, u procesu liječenja ovisnik koristi se pristup izvanbolničkog liječenja koje nadzire liječnik u kombinaciji s psihoterapijskim tretmanom.

"Rad s ovisnicima sigurno predstavlja izazov. Ja smatram da upravo to što jedan mladi liječnik sudjeluje u procesu liječenja ovisnika, uz određeni stručni pristup i ono ključno generacijsko razumijevanje, time se dobije dosta dobar rezultat.

Što se tiče samog svijeta ovisnosti, to je jedan drugačiji svijet od ovog kojeg mi poznajemo. Kada uđemo u njega, vidimo da društvo ipak ima prevelike stigme. Za mene osobno, to sve predstavlja pogrešan put, koji se može ispraviti. Drago mi je što ja svoje iskustvo i znanje iz Centra mogu primjeniti i u službi Hitne pomoći, kada nam dođe ovisnik i zatreba hitnu intervenciju", kazao je dr.med Marin Čović, liječnik u Centru.

Koliko je stresno raditi u jednoj ovakvoj ustanovi i kako se djelatnici Centra nose u situacijama kada dođe do agresivnosti od strane pacijenta.

"Mislim da javnost ima jednu krivu sliku o cijeloj toj populaciji.Budući da sam radio na CUM-u u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, navikao sam na stresne situacije, tako da mi je ovaj posao došao kao olakšanje. Pacijenti su većinom u redu i vrlo rijetko dođe do nekog verbalnog sukoba. Češće sam dolazio na neugodne situacije s pacijentima u bolnici", kazao je Dario Ičanović, medicinski tehničar u Centru.

Na svakom ovisniku je velika stigma. Radi se o ljudima koji su najčešće odbačeni od drugih, iz društva. Stoga je misija ovog Centra i razbijanje stigme ovisnosti.

"Ta stigma počinje već unutar obitelji. Ta osoba je bolesna, ali oni tu osobu ne gledaju kao bolesnu, nego kao nešto drugo. Kada osoba dođe ovdje u Centar,evo na koji način mi razbijamo te stigme. Prije svega, prihvatimo je onakavu kakva jest, bez obzira u kakvom je stanju došla. S tom osobom razgovaramo kao s ravnopravnim članom obitelji, poštujemo ga, ali ne poštujemo ono što on radi, osuđujemo čin koji je uradio i učimo ga kako da ubuduće funkcionira", pojasnila je Milena Latičić, socijalna radnica.

Kopirati
Drag cursor here to close