Neslavni rekord

Omikron postao dominantna varijanta u Hercegovini, u Bosni se tek očekuje

"Hercegovina je trenutačno pod najjačim pritiskom, dok će takva situacija u sjevernijim područjima Bosne i Hercegovine uslijediti tek u predstojećem razdoblju", rekla je dr. Jurić.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 01. 2022. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 7529 testiranih u zadnja 24 sata, prisustvo virusa SARS-CoV-2 potvrđena je kod 3342 osoba, dok je od posljedica koronavirusa preminulo 39 pacijenta, izvijestile su entitetske zdravstvene službe.

Od početka epidemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini službeno je potvrđeno 321.034 osoba koje su bile zaražene koronavirusom, dok je preminulo njih 13.888.

Epidemiologinja i direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije Andrea Jurić izjavila je u utorak kako rezultati testiranja pokazuju da je na području Hercegovine gotovo u cijelosti riječ o omikron varijanti koronavirusa, dok je u ostatku države još dominira delta soj.

"Hercegovina je trenutačno pod najjačim pritiskom, dok će takva situacija u sjevernijim područjima Bosne i Hercegovine uslijediti tek u predstojećem razdoblju", rekla je dr. Jurić.

Ona očekuje da bi uskoro broj zaraženih trebao biti u opadanju. Ocijenila je da omikron varijanta daje blažu kliničku sliku kod pacijenata, zbog čega su sada na većem udaru domovi zdravlja, dok su bolnice manje opterećene, prenosi Hina.

Bosna i Hercegovina je druga zemlja u Europi po smrtnosti od koronavirusa, dok se mjere za suzbijanje epidemije rijetko gdje primjenjuju.

Veliki skok broja novozaraženih u HBŽ-u

U Hercegbosanskoj županiji (HBŽ) trenutno je aktivno 614 slučajeva zaraze koronavirusom, čime je broj zaraženih osoba u toj županiji skoro tri puta veći u odnosu na početak godine kad je bilo evidentirano 224 oboljelih, potvrđeno je iz županijskog Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Kako navode, najviše novooboljelih osoba je s područja Livna, njih 378, a zatim iz Tomislavgrada - 215.

U Županijskoj bolnici fra Mihovil Sučić u Livnu trenutno se na prenamijenjenom covid odjelu nalazi 21 pacijent sa srednje teškom kliničkom slikom dok je osam osoba s teškom kliničkom slikom smješteno u covid bolnici u Mostaru.

Budući da se radi samo o PCR potvrđenim slučajima, iz spomenutog zavoda naglašavaju kako je broj zaraženih u ovoj županiji sigurno veći jer u obzir nisu uzeti pozitivni rezultati antigenskih testiranja.

Kopirati
Drag cursor here to close