Bolesno sve ...

Upale pluća i gripa napunili mostarske bolnice

Dr. Arapović tvrdi kako je virus gripe u Hercegovini prisutan već više od mjesec dana, ali da se vrhunac epidemije očekuje tek od sredine prema kraju ovog mjeseca.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 01. 2019. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar trenutačno je na raznim odjelima hospitaliziran veći broj osoba zbog komplikacija prouzročenih virusom gripe'', potvrdio je za Večernji list prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Na području Hercegovine prisutan je virus gripe A, koja se inače manifestira težim simptomima od ostalih virusa. Tijekom prošle sezone u našim područjima zabilježen je virus gripe B. 


Arapović tvrdi kako je virus gripe u Hercegovini prisutan već više od mjesec dana, ali da se vrhunac epidemije očekuje tek od sredine prema kraju ovog mjeseca.

''Idućeg tjedna počinje nastava u školama i tada se očekuje veći broj oboljelih jer će djeca dulje boraviti u zatvorenim kolektivnim prostorima'', objašnjava Arapović.

Naglašava kako nitko od hospitaliziranih nije cijepljen te poručuje kako još uvijek nije kasno za cjepivo. Međutim, problem je što je istoga nestalo te je upitno hoće li ponovno biti nabavljen.

''Cjepiva nema već neko vrijeme, nemamo informaciju hoće li Zavod nabavljati dodatne količine'', kaže Arapović.

Prema njegovu mišljenju, dodatne količine cjepiva su nužne.

''Ove godine je povećano je zanimanje za cijepljenjem, međutim, malo je doza nabavljeno. Na oko 250.000 stanovnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nabavljeno je oko 2300 doza cjepiva, što je premalo'', rekao je Arapović za Večernji list.

Navedena količina cjepiva nije dovoljna ni za pokrivanje umirovljeničkih domova, a ne za cijepljenje svih rizičnih skupina.

Kopirati
Drag cursor here to close