Pripazite

U vašem tušu obitava bakterija opasna za zdravlje: Otporna je na sredstava za čišćenje

Ukoliko ste već požurili naprskati glavu svoga tuša, pričekajte - ova vrsta bakterija otporna je na sredstva za dezinfekciju na bazi klora. Potražite zato prikladnu opciju i češće čistite tuš kabinu.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 11. 2018. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvjereni ste da iz tuša izlazite čisti i svježi, mirišljavi i savršeno okupani? Promislite ponovno.

Istraživanja su pokazala da upravo na glavama tuša živi bakterija koja potencijalno ima negativan učinak na naše zdravlje. Ista su to istraživanja zbog kojih na vlastite tipkovnice gledamo s gađenjem, u stilu "nikada nećete vjerovati gdje obitavaju bakterije u vašemu domu".

No ovo zapravo ima smisla. Voda koja svakodnevno prolazi kroz rupice na tušu nosi sa sobom određenu količinu bakterija iz vodovoda, pa uz kamenac nakuplja i nešto poput sluzi - upravo tu ovi mikroorganizmi "cvjetaju", piše mindbodygreen.

To ne znači da se trebate početi bojati tuširanja, apsolutno ne. Nije bakterija povod za zanemarivanje higijene, tako biste se odmah mogli pozdraviti s bilo kakvom vrstom normalnoga života. Mobiteli, već spomenute tipkovnice računala, WC školjka (logično), ali i brojna druga mjesta izvor su svih mogućih mikroorganizama. Jeste li već ispustili mobitel iz ruku?

Ako niste, evo još malo o tuš-bakteriji. Istraživanje je provedeno na 656 kućanstava u Europi i Americi, a naziv bakterije koja je pronađena je Mycobacterium. Ustanovljeno je da ovaj sićušni organizam obitava češće u glavama tuševa koji vodu crpe iz komunalnih slavina (veće zgrade), kao i na područjima gdje je čest oblik bakterijskih upala pluća - ovo posljednje ukazuje na mogućnost da upravo ovaj oblik bakterije prenosi zarazu.

Ukoliko ste već požurili naprskati glavu svoga tuša, pričekajte - ova vrsta bakterija otporna je na sredstva za dezinfekciju na bazi klora. Potražite zato prikladnu opciju i češće čistite tuš kabinu, piše Slobodna Dalmacija.

Kopirati
Drag cursor here to close