Sarajevo

U Općoj bolnici otvoreno moderno odjeljenje pedijatrije

Sarajevo je dobilo još jedno, moderno opremljeno odjeljenje pedijatrije kao dio Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš''.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 10. 2019. u 14:17 Fena
Otvoreno moderno opremljeno odjeljenje pedijatrije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevo je dobilo još jedno, moderno opremljeno odjeljenje pedijatrije kao dio Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš''.

Odjeljenje ima 15 terapeutskih kreveta, dnevnu bolnicu, igraonicu za mališane i druge moderno opremljene sadržaje. Cijeli kompleks odiše ugodnijom atmosferom nego što je klasična bolnička. Zidovi soba su u bojama oslikani likovima junaka iz crtića.

Simbolično, presijecanjem vrpce, odjeljenje je zajedno s direktorom Opće bolnice Zlatkom Kraviem otvorila ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić.

Prethodno je na konferenciji za novinare direktor Kravić istaknuo zasluge Vlade KS i kantonalne skupštine u ovom projektu. Uz pomoć kantonalnog ministarstva zdravstva, prethodne i aktuelne ministrice Zilhe Ademaj te Amele Sofić, kao i Skupštine Kantona, uloženo je 2,4 milijuna KM.

Također, kako je rečeno, tvrtka Coca Cola HBC-H Sarajevo donirala je neonatološkom odjeljenju inkubator za bebe vrijedan oko 30.000 KM u okviru projekta podrške prijevremeno rođenoj djeci.

Na pedijatrijskom odjeljenju radit će devet pedijatara od kojih je sedam uposleno iz drugih gradova Bosne i Hercegovine. Prethodno su se na natječaj javila samo dva liječnika, zbog čega je odlučeno da se pregovara o zaposlenju kolega iz više drugih sredina vodeći računa da ti drugi gradovi ne ostanu bez većine njihovih pedijatara. O pacijentima će brinuti i dvije glavne te 16 pedijatrijskih sestara. Zajedno s liječnicima, one će pružati sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

''Projekt je završen. Istina, dva puta su probijani rokovi, ali isplati se što je Sarajevo sačekalo da dobije ovakvu pedijatriju'', kazao je Kravić uz napomenu da je kantonalno resorno ministarstvo uložilo novac za rekonstrukciju prostora i nabavku opreme.

''Otvoriti pedijatriju bilo gdje državnički je čin. Od danas Sarajevo ima još jedno pedijatrijsko odjeljenje'', izjavila je aktuelna ministrica Amela Sofić.

Predsjedavajući kantonalne skupštine Elmedin Konaković je naglasio ulogu i značaj menadžmenta u zdravstvu.

''Vraćate nam nadu da stvari ovdje mogu biti bolje'', poručio je i apelirao i na rješavanje problema nedostatka ortopeda. Usprkos tome što ima kvalitetnih kadrova, "djeca nam se operiraju u Turskoj i drugdje'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close